Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kynuté meruňkové knedlíky | recept

Udělat kynuté meruňkové knedlíky je možná překvapivě snadné, ovšem jen když umíme vařit ovocné knedlíky z kynutého těsta. Kynuté meruňkové knedlíky patří k levnějším jídlům, a to i tehdy, když na ně musíme meruňky kupovat. Příprava kynutých meruňkových knedlíků má ovšem některá úskalí, na něž je třeba při vaření myslet. Jak udělat kynuté meruňkové knedlíky? Nabízíme výborný recept a popis pracovního postupu.

Co je potřeba

  • meruňky
  • suroviny na kynuté těsto (uvedeno v článku)
  • suroviny na posypání knedlíků (uvedeno v článku)
  • kuchyňské vybavení a zařízení
1

Meruňkové knedlíky připravujeme z meruněk čerstvých nebo zavařených ve vlastní šťávě. V nouzi lze použít i meruňkový kompot. Na přípravu kynutých knedlíků se nehodí meruňky zmražené – studené ovoce může způsobit, že se kynuté těsto srazí. Jestliže používáme meruňky zavařené, necháme je před použitím důkladně vykapat ze šťávy.

2

Připravíme si kynuté těsto. Prosejeme nebo alespoň rukama důkladně načechráme půl kilogramu polohrubé mouky. Ve dvou deci vlažného mléka oslazeného jedním vanilkovým cukrem rozpustíme a necháme vzejít půl balíčku pekařského droždí (asi 20 gramů). Do mouky přidáme čtvrt lžičky soli, kůru ze čtvrtky omytého citronu, jedno celé vejce a vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout.

3

Vykynuté těsto překlopíme na moukou lehce posypaný vál nebo jinou vhodnou pracovní plochu. Z těsta buď ukrajujeme menší kousky, které rukou zploštíme, a nebo vyválíme silnější placku, kterou nařežeme na čtverce. Do kousků těsta balíme meruňky – jednu nebo dvě půlky, podle velikosti plodu.

4

Do většího kastrolu dáme vařit vodu. Osolíme ji lžičkou soli. Každý kynutý meruňkový knedlík rychle svlažíme a uhladíme vlhkou rukou a vložíme do vroucí vody. Proces vkládání musí být rychlý, aby se všechny knedlíky vařily stejně dlouhou dobu. Asi po minutě varu knedlíky opatrně odlepíme ode dna (nejvhodnější jsou dřevěné nebo silikonové podběračky – obracečky).

5

Kynuté meruňkové knedlíky vaříme čtyři minuty po jedné straně, pak je opatrně obrátíme a vaříme další čtyři minuty. Při vyndávání z vody je ihned několikrát propíchneme, a nebo je trochu roztrhneme. Z meruňkových knedlíků tak unikne pára a nesrazí se. kynuté meruňkové knedlíky sypeme cukrem a poléváme rozpuštěným máslem. Velmi dobře chutnají, když k cukru přidáme ještě strouhaný tvrdý tvaroh.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct meruňkovou buchtu | recept
Meruňky sice nepatří ke klasické buchtové náplni, přesto však (zejména nevíme-li, co si množstvím meruněk počít) můžeme upéct i buchty s meruňkami. Bu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.