Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat meruňkový džem | recept

Výborný recept na meruňkový džem. Meruňkový džem láká svou vůní, chutí, barvou a konzistencí – jemné polotuhé meruňkové želé s tužšími kousky celého ovoce. Příprava meruňkového džemu je trochu nárčnější, ale zvládnutelná i lidmi v kuchyni méně zkušenými. Nevíte jak udělat meruňkový džem? Popisujeme jeho přípravu krok za krokem.

Co je potřeba

  • meruňky zralé i měně zralé
  • cukr
  • želírovací přípravek
  • kuchyňské vybavení a zařízení
1

Meruňkový džem je jemná zavařenina s většími kousky ovoce. Meruňkový džem chutná na čerstvém pečivu s máslem, s vánočkou nebo s mazancem, jako součást sladkých dezertů (zejména s čokoládovou příchutí), nebo po lžičkách jako „hříšné“ mlsání. Meruňkový džem si „pošetříme“ k přímému jídlu, do moučníku a cukroví úplně postačí meruňková marmeláda.

2

Na meruňkový džem využijeme meruňky horší jakosti – drobné a nestejně zralé. Pěkné plody raději sníme v čerstvém stavu – doba meruněk je velice krátká, tak ať si je užijeme. Na meruňkový džem se dobře hodí meruňky přezrálé, ale budeme potřebovat i meruňky tuhé, třeba i méně zralé.

3

Meruňky přebereme, opláchneme a vypeckujeme. Přitom hned oddělujeme měkké meruňky od tuhých – měkkých by měly být dvě třetiny váhového množství.

4

Měkké meruňky dáme do širokého kastrolu, podlijeme asi decilitrem vody a pod pokličkou rozdusíme, až se rozpadají.

5

Tuhé meruňky rozkrájíme na hrubé kousky (třeba proužky), odvážíme, údaj si zapíšeme a zasypeme je 200 g cukru a necháme macerovat.

6

Rozvařenou meruňkovou hmotu necháme trochu zchladnout a pak propasírujeme přes síto, abychom z meruněk oddělili slupky. Jestliže máme odšťavňovací mlýnek nebo elektrický odšťavňovač, vylisujeme (na maximální přítlak) meruňky ještě za syrova. Nelze říct, co je jednodušší, protože se tím žádný pracovní krok neušetří.

7

Čistý meruňkový protlak odvážíme. K váze protlaku připočítáme váhu meruněk před macerací. Na jeden kilogram meruněk (protlak plus kousky meruněk) budeme potřebovat 600 gramů cukru. K celkovému potřebnému množství musíme připočítat i cukr použitý na maceraci.

8

Protože meruňky neobsahují pektin, musíme přidat pektogel. Na jeden kilogram ovoce (a 600 gramů cukru) použijeme jeden a půl balíčku, tedy na dva kilogramy ovoce, 1200 gramů cukru a tři balíčky pektogelu. Pektogel rozmícháme v suchém cukru, aby se dobře rozpustil a nedělal hrudky.

9

Kastrol po meruňkovém rozvaru umyjeme a vrátíme do něj odvážený protlak. Přivedeme k varu. Nasypeme cukr s pektogelem. Stále mícháme a když se meruňkový džem začne opět vařit, opatrně přisypeme macerované meruňky s cukrem. Vaříme asi tři minuty, víc ne, abychom kousky meruněk nerozvařili.

10

Meruňkový džem s kousky ovoce opatrně naléváme do čistých a vypařených sklenic – ideální jsou třetinkové. Protože kousky meruněk jsou skoro syrové, budeme meruňkový džem dále sterilizovat – 20 minut při 80 stupních. Meruňky se už při sterilizaci ve sklenici nebudou nijak hýbat, takže zůstanou ve tvaru. Meruňkový džem tak bude mít konzistenci polotuhého ovocného želé s tuhými celými kousky meruněk.

Autor: eliska1544 | Zobrazit autorská práva

Foto k receptu na meruňkový džem: Nathalie Dulex, ID: 241692, sxc.hu

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Meruňky sice nepatří ke klasické buchtové náplni, přesto však (zejména nevíme-li, co si množstvím meruněk počít) můžeme upéct i buchty s meruňkami. Bu…
Recept na hruškový džem. V záplavě chutí exotického ovoce někdy potěší prostá a nekomplikovaná chuť jemného ovocného produktu. Takovým je i hruškový d…
Recept na efektní, ale přitom velice jednoduché meruňkové řezy. Meruňkové řezy, na něž nabízíme recept a popis pracovního postupu, dokáže zhotovit i č…