Co je potřeba

mrkev a suroviny podle rozpisu
šlehač
šlehací nádoba

1

Výhodou mrkve při přípravě dezertů je její celoroční dostupnost a nízká kalorická hodnota. Mrkvový krém nebo mrkvovou pěnu si proto mohou dopřát i lidé, kteří si musejí hlídat energetický příjem. Při použití doporučených sladidel jsou mrkvové krémy vhodnými dezerty i pro diabetiky. Mrkev má vysoký obsah vlákniny, a tak dezerty z mrkve zajistí jednak delší pocit sytosti, jednak přirozený pohyb střev.

2

Na mrkvové krémy a dezerty používáme jen pěknou a zdravou mrkev. Nejchutnější je mladá karotka. V případě pozdější mrkve odřízneme vrchní konec tak, aby hmota byla jen oranžová, ani trochu zelená. Odříznutou mrkev použijeme do polévky do do omáčky, nemusíme ji vyhazovat. Na mrkvový krém používáme jen čerstvou mrkev. Mrkev strouháme na struhadle s jemnými očky.

3

Aby nastrouhaná mrkev nehnědla a neztrácela pěknou barvu, hned ji zakapeme trochou citronové šťávy (ostatně, ve většině receptů na mrkvové krémy se citronová šťáva uvádí jako dochucovací ingredience). Mrkvové krémy většinou podáváme vychlazené, ale neskladujeme je dlouho, utrpěly by na kvalitě, vzhledu i chuti.

4

Mrkvový krém smetanový. Na strouháme a odvážíme 250 gramů pěkné mladé mrkve (zbytek použijeme třeba do polévky). Zakapeme šťávou z půlky citronu. Metlou nebo šlehačem ušleháme čtvrt litru smetany na šlehání (30procentní) s 30 gramy práškového cukru a jedním ztužovačem šlehačky (nemusí být). Do krému zašleháme mrkev. Mrkvový krém ochutnáme, případně mírně přisladíme nebo přidáme citron. Rozdělíme do pohárů a dáme vychladit. Podáváme s piškoty.

5

Mrkvový sníh. Levný a rychlý zahaněč chutí na sladké, vhodné zejména pro dorůstající mládež. Nastrouháme dvě oškrábané a omyté mrkve (asi 200 gramů). Zakapeme citronovou šťávou. Připravíme si 50 gramů pískového cukru a dva bílky. Z bílků šleháme sníh, do kterého postupně přidáváme strouhanou mrkev a cukr. Vyšleháme tuhý sníh. Rozdělíme do misek. Můžeme doplnit sezonním ovocem – rybíz, maliny, hroznové víno. Jestli se nám podaří tento lahodný mrkvový krém schovat před mládeží do ledničky, podáváme vychlazený s piškoty nebo sušenkami.

6

Mrkvový krém teplý. Asi 600 gramů očištěné mrkve uvaříme do měkka, scedíme, jemně umeleme na masovém strojku. Přidáme 200 gramů oloupaných jablek a 80 gramů uvařené studené krupicové kaše. Dva žloutky, 50 gramů cukru a 80 gramů másla utřeme do běla. Přidáme asi půl lžičky mleté skořice (20 gramů) a tuhý sníh ze zbylých dvou bílků. Spojíme s ovocnou hmotou. Dáme do formy vymazané olejem nebo do silikonové formy a ve vodní lázni hodinu vaříme. Tento vařený mrkvový krém by se měl podávat horký, přelitý malinovou šťávou.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.5
Average: 4.5 (8 votes)