Co je potřeba

Bílá cibule
Nálev na sladkokyselou zeleninu (dle návodu nebo vlastní)
Zavařovací sklenice
Sporák

1

K naložení ve sladkokyselém nálevu se obvykle používá drobná cibulka, tak zvaná perlovka nebo šalotka (množilka), případně cibule sazečka. Ty mají v dostatečném nebo přebytečném množství asi jenom zahrádkáři. Jen výjimečně ji můžeme vidět na trzích. Kdo někdy malé cibulky nakládal, dobře ví, že je s tím dost piplavé práce. A když nejsou zkušenosti, může být někdy korunovaná zkázou – cibulky přes sterilizaci občas zkvasí.

2

V nabízeném receptu na nakládánou cibulku se všem nepříjemnostem vyhneme. Na naložení použijeme bílou kuchyňskou cibuli. Nejlepší je kupovat ji zkraje podzimu, kdy je na trhu nejlevnější. Cibuli oloupeme a nakrájíme buď na půlkolečka nebo na měsíčky. Na loupání používáme malý špičatý nožík, na krájení velký a ostrý nůž. Když jsou nože tupé, stříká z cibule víc šťávy, která dráždí oči.

3

Šťáva v cibuli je také příčinou snadného kvašení naložených cibulek. Syrové šťávy cibuli zbavíme blanšírováním. Nakrájenou cibuli vložíme do vřící vody a necháme „překulit“ varem, pak vyklopíme do síta či cedníku a hned propláchneme studenou vodou. Kdybychom nakládali celé malé cibulky, musíme je před naložením blanšírovat podobně.

4

Cibuli necháme vykapat a uvaříme nálev.
2,25 litru vody, 250 ml octa,
16 dkg cukru, 8 dkg soli, 13 ks sacharínu.
5 bobkových listů, 5 zrnek nového koření, 5 celých pepřů, 5 hřebíčků, 1 lžíce hořčičného semínka.

5

Nálev na nakládanou cibuli vaříme asi 10 minut, pak odstavíme. Připravíme si zavařovačky. Sklenice i víčka dobře vymyjeme saponátem a pak důkladně opláchneme horkou vodou. Na cibuli můžeme použít víčka, kterými byla v „předchozím kole“ uzavřena nějaká aromatická nakládaná zelenina. Naopak počítejme s tím, že se víčka po cibulce už cibulového aroma nezbaví.

6

Cibuli naskládáme do sklenic a zalijeme nálevem. Tenkým dlouhým nožem vloženým do zavařovačky po vnitřní stěně skla pomáháme, aby nálev zatekl mezi cibulové lupínky. Zatřeseme sklenicí a nálev doplníme, aby byla cibule celá ponořena. Pak čistou houbičkou otřeme okraj sklenice. Zavíčkujeme a sterilizujeme 20 minut při 85 stupních.

7

Zbyde-li nám někdy trochu nespotřebovaného láku na nakládání zeleniny, můžeme se z čerstvé nakrájené cibule udělat salát k téměř okamžité spotřebě. Nakrájíme čtyři cibule. Asi dvě deci láku přivedeme k varu, nasypeme do něj cibuli, asi minutu povaříme, promícháme, odstavíme. Když vychladne, přeložíme do misky s víčkem nebo do sklenice a druhý den můžeme sníst. Není určeno k uskladnění.

Tipy

Máme-li svůj oblíbený nálev na sladkokyselou sterilovanou zeleninu (okurky), můžeme ho použít místo nálevu v návodu

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.72222
Average: 4.7 (18 votes)