Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ochucený ocet | recept

Jak udělat ochucený ocet | recept. Dříve se ocet v kuchyni používal jako konzervační prostředek, dnes je i aromatickou přísadou k dochucení jídel. Vidíme ho hlavně v restauracích na stole, my si ochucený ocet můžeme připravit doma podle vlastní chuti!

1

Estragonový ocet

1 l vinného nebo ovocného octa

několik snítek estragonu

citronová kůra

Do láhve nalijeme ocet, vložíme opláchnuté a osušené snítky estragonu a kousek omyté kůry. Estragonovým octem ochucujeme majonézy a saláty.

2

Saturejkový ocet

1 l vinného nebo ovocného octa

několik snítek saturejky

jalovčinky

Do láhve nalijeme ocet, vložíme opláchnuté a osušené snítky saturejky a několik rozdrcených jalovčinek. Saturejkový ocet se hodí k luštěninám, ochucujeme jím omáčky nadivoko.

3

Bazalkový ocet

1 l vinného nebo ovocného octa

několik snítek bazalky

2 3 stroužky česneku

Do octa vložíme opláchnuté a osušené snítky bazalky a oloupaný česnek. Bazalkový ocet používáme k dochucení zeleninových salátů.

4

Rozmarýnový ocet

1 l vinného octa

několik snítek rozmarýny, bazalky a petrželky

Do octa vložíme opláchnuté a osušené bylinky. Rozmarýnový ocet používáme do salátů a rajčatových omáček.

5

Koprový ocet

1 l vinného octa

několik snítek mladého kopru

cibule

Do octa vložíme opláchnutý a osušený kopr a několik koleček cibule. Ocet používáme k dochucení okurkového salátu.

6

Ocet po česku

1 l vinného octa

několik snítek celerové natě, petrželky

2 stroužky česneku

několik koleček cibule

2 zrnka celého pepře

2 zrnka nového koření

Do láhve nalijeme ocet a vložíme uvedené suroviny. Ocet má univerzální použití.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat a využít estragon
Jak pěstovat a využít estragon | rady a tipy. Pelyněk estragon (nebo také pelyněk kozalec) je aromatická bylinka využívaná především k dochucení octa…
Jak vyrobit domácí ajvar | recept
Domácí ajvar | recept. Ajvar je hustá omáčka z pečených lilků, paprik a dalších ingrediencí, která pochází ze Srbska. Jestliže se potýkáte s přebytkem…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.