Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ovocné tvarohové knedlíky | recept

Jak udělat ovocné tvarohové knedlíky | recept. Ovocné tvarohové knedlíky jsou chutné, syté, a co především – jejich příprava je poměrně rychlá, technologie snadná a výsledek skoro vždy zaručený. Nabízíme návod pro začátečníky, jak udělat ovocné tvarohové knedlíky krok za krokem.

Co je potřeba

250 g hrubé mouky

1 vejce

30 g rostlinného tuku

100 g měkkého tvarohu

1 dcl mléka

špetka soli

ovoce

cukr na posypání, máslo, posýpka, smetana

1

Na ovocné tvarohové knedlíky se hodí všechny druhy ovoce – švestky, meruňky, broskve, jahody, borůvky, jablka. Na ovocné tvarohové knedlíky obvykle nepoužíváme hrušky a exotické či tropické ovoce. I když to mnohé kuchařky zkoušely, výsledky nebývají přesvědčivé (zejména co se týká ohlasu konzumentů).

2

Na ovocné tvarohové knedlíky potřebujeme polohrubou nebo hrubou mouku, vejce, mléko, měkký tvaroh, rostlinný tuk (nemusí být, zejména máme-li tučný tvaroh). Tvaroh nemusí být nějak obzvlášť kvalitní, bohatě postačí běžný tvaroh koupený v kterémkoliv obchodě (tvaroh „od krávy“ si pošetříme na přímou spotřebu). Na tučnosti tvarohu rovněž není třeba nijak bazírovat – je to vyzkoušeno. Tvarohové těsto připravujeme buď podle konkrétního receptu na tvarohové těsto, a nebo tak zvaně „od oka“. Druhý způsob je vhodný pro lidi, kteří neradi váží, nemají váhu, pospíchají.

3

Základní rozpis na tvarohové těsto: 250 gramů hrubé mouky, jedno vejce, 30 gramů rostlinného tuku, 100 měkkého tvarohu, decilitr mléka, špetka soli. Potřebujeme-li těsta víc (nebo chceme zpracovat celý balíček tvarohu – 250 gramů), předepsané množství v poměru znásobíme.

4

Postup „od oka“. Do mísy dáme jedno balení tvarohu (250 g), lžíci rostlinného másla, rozklepneme jedno vejce a postupně rukou zapracujeme tolik hrubé nebo polohrubé mouky, aby vzniklo vláčné, tvárné a nelepivé těsto. Spotřebujeme asi půl kilogramu mouky. Nejdříve suroviny hněteme v míse, pak těsto přeložíme na pracovní plochu, podsypáváme moukou a zároveň zkoušíme, zda už je hmota dostatečně tvárná a nelepivá. Kdyby bylo těsto příliš tvrdé, přikápneme trochu mléka.

5

Těsto na ovocné tvarohové knedlíky nemusí odpočívat, proto hned pokračujeme. Těsto rozválíme na středně silnou placku, rádýlkem (kolečkem) nebo ostrým nožem nakrájíme stejně velké čtverce, do kterých balíme ovoce.

6

Nejdříve k sobě stiskneme rohy, tím zejména drobnější ovoce zajistíme proti vypadnutí. Pak stisknutím slepíme všechny volné kraje a knedlík dotvarujeme, aby byla vrstva těsta všude stejně silná. Hotové syrové ovocné knedlíky z tvarohového těsta pokládáme na hrubou moukou posypaný tác.

7

Do většího kastrolu dáme vařit vodu. Přisypeme do ní půl lžičky soli. Do vroucí vody rychle vložíme všechny knedlíky. Asi po půl minutě je zespoda podebereme vařečkou nebo jinou vhodnou neostrou podběračkou, aby se odlepily ode dna. Vaříme asi čtyři minuty, pak obrátíme a vaříme další tři minuty. Vyndáme drátěnou nebo děrovanou naběračkou.

8

Ovocné tvarohové knedlíky podáváme hned (chladnutím tuhnou). Sypeme je podle druhu použitého ovoce a podle individuálních chutí či zvyklostí.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.