Jak udělat posvícenské koláče | recept
Jak udělat posvícenské koláče | recept. Buchty, koláče, vánočky či koblihy z kynutého těsta ve vás jistě vyvolají vzpomínky na babiččiny šikovné ruce a na mládí plné radosti a dobrot. Zkuste i vy výborné koláče, které se snadno pečou a ještě snadněji jedí. Upečeme si posvícenské koláče.
Co je potřeba
250 ml mléka
50 g droždí
1 lžíce pískového cukru
1prášek do pečiva
60 g hladké mouky
100 ml oleje
2 vejce
1/4 lžičky soli
tuk na vymazání plechu
vejce na potření
náplně:
tvarohová
maková
povidlová
jablečná se skořicí
rozinky
mandle
drobenka
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.
Mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme kvásek, olej, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými vejci, sůl a vypracujeme těsto.
Necháme kynout.
Těsto rozdělíme na 6 – 9 dílů dle toho, jak velké budeme koláče dělat.
Z větší části je rukama vytvarujeme a přeneseme na tukem vymazaný plech.
Těsto prsty roztlačujeme směrem k okraji. Tím vytvarujeme zvýšené okraje, aby náplně nevytekly.
Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláč ozdobíme náplněmi, rozinkami, mandlemi a drobenkou.
Koláče vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut, dokud se okraje nezbarví dozlatova.
Tipy
Drobenka
160 g hrubé mouky
80 g pískového cukru
100 g másla
Vše smícháme a dobře rukama promísíme.
Diskuze k článku