Vídeňský sachr dort je právem nazýván králem čokoládových dortů. Historicky slavný dort má svou tajnou recepturu, ale je mnoho variant, jak se tomuto tradičnímu a dobrému dortu co nejvíce přiblížit. Vídeňský dort by měl mít výraznou čokoládovou chuť, meruňkovou marmeládovou glazuru pod čokoládovou polevou. Udělejte si pohodové odpoledne společně s rodinou nebo s přáteli a připravte si ke kávičce vlastnoručně vyrobený vídeňský sachr dort.
Co je potřeba
Na těsto:
150 g hladké mouky
150 g hořké čokolády
125 g moučkového cukru
135 g změklého másla
100 g cukr krupice
6 vajec
Na marmeládovou glazuru
2 lžíce rumu
marmeláda (meruňková)
Na polevu:
150 g kvalitní hořké čokolády
1/2 hrnku moučkového cukru
1/4 hrnku vody
1
Začneme přípravou těsta. Čokoládu nalámeme do misky, abychom ji rozpustili ve vodní lázni. Voda pod čokoládou by se vařit neměla. Čokoláda se bude dobře rozpouštět za stálého míchání, pak ji necháme zchladnout. Nyní ušleháme máslo s moučkovým cukrem dohladka a postupně zašleháme žloutky.
2
V jiné míse ušleháme vaječné bílky s krupicovým cukrem, sníh by neměl být tuhý, měl by tvořit měkké obláčky. Hotový sníh postupně přidáváme do čokoládové směsi, aby se nadlehčila. Nakonec vmícháme mouku, nejlépe prosetou, směs by měla zůstat lehká.
3
Připravené těsto vlijeme do předem vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a pečeme podle zkušeností s vaší troubou při 150 °C až 170 °C přibližně 35 až 40 minut. Zkoušku upečení těsta provedeme klasicky pomocí špejlí, ta musí zůstat suchá.
4
Nyní si připravíme marmeládovou glazuru. Meruňkový džem zahřejeme v mikrovlnce, abychom do něj snadno vmíchali dvě lžíce rumu. Pokud jsou v marmeládě kousky z ovoce, rozehřejeme ji v hrnečku a krátce povaříme, případně propasírujeme, aby byla marmeládová glazura hladká.
5
Upečený dort rozkrojíme v polovině. Kolem dokola nařízneme ostrým nožem a dokončíme řez nití (technikou krájení knedlíků), řez je ideálně rovný. Spodní díl rozkrojeného dortu potřeme marmeládou, přiklopíme horní vrstvu a potřeme celý dort marmeládou včetně stran. Dort musí delší dobu odpočívat, aby marmeládová glazura měla čas zaschnout.
6
Na závěr si připravíme polevu. Opět si rozpustíme nalámanou čokoládu ve vodní lázni a svaříme vodu s moučkovým cukrem. Až směs vody s cukrem trošku zchladne, přimícháme čokoládu a směsí přelijeme celý dort. Dort dáme do chladničky, nejlépe přes noc, aby poleva ztuhla.
Vzhledově atraktivní a chuťově dokonalý je slaný koláč podle tohoto receptu – opět z kuchařky Jíme zdravě. Koláč si mohou dopřát i vegetariáni, jeho z…
Výborné žitné placičky z chlebové mouky se hodí k polévce, chilli con carne, s marmeládou nebo jen tak. Zabalené do utěrky vydrží dlouho a můžete je p…
Začátek prázdnin je spojený s jahodami, třešněmi, borůvkami a prvními ranými odrůdami meruněk. Pro mnoho z nás jsou meruňky tím nejlepším ovocem pod s…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku