Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat preclíky s mákem podle Anuše Kejřové | levný recept

Jak udělat preclíky s mákem podle Anuše Kejřové | levný recept. Preclíky jsou na první pohled náročné na přípravu, ale jen napoprvé. Až je budete dělat podruhé, půjde vám to od ruky mnohem rychleji. Recept je z Úsporné kuchařky vydané v roce 1905, kterou autorka věnovala dceři Jiřičce. Nechala jsem původní text, tak jak je v knize, jen rozpis ingrediencí jsem převedla na dnes používané měrné jednotky.

Co je potřeba

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka strouhaného zázvoru
  • 10–20 g másla nebo sádla
  • špetka soli
  • 10 g droždí
  • 5 lžic mléka
  • mák a sůl na posyp
1

Dáme na vál čtvrt kg ohřáté mouky, do ní lžíci tlučeného cukru, špetku rozstrouhaného zázvoru a rozdrobíme v tom 1–2 dkg másla nebo sádla se špetkou soli. Z 1 dkg kvasnic, 5 lžic mléka, špetky cukru a trochu mouky připravíme si hustý kvásek, nalijeme jej do té připravené mouky a přidáme trochu mléka. Tuhé těsto hodně vyválíme. Pak děláme z něho takto preclíčky:

2

Nakrájíme menší kousky těsta, vyválíme je v tenčí tyčinky o síle preclíčku, stočíme je v kulatý preclík, při čemž vždy levý konec tyčinky přes pravý konec přehneme, prostředkem je prsty k sobě dobře přimáčkneme a spoj dobře zakulatíme. Nejsou-li totiž konce preclíku dobře spojeny (svázány), rády se ve vodě rozvářejí.

3

Dáváme je do vařící vody od knedlíků; nemáme-li této, pak dáme do většího kastrolu vařiti vodu; jakmile začne vříti, zaprášíme ji lžicí mouky (aby preclíky dostaly lesk), přilijeme k vařící vodě sběračku vody studené, abychom var srazili, a pak teprve hotové preclíky do ní vházíme a necháme je v ní chvíli napařiti, tedy na povrchu ztvrdnouti.

4

Pak je rychle vyndáme, obalíme je v máku se solí smíchaném a klademe na suchý plech. Dáme je do vyhřáté trouby prudčeji po obou stranách do růžova péci.

Necháme-li preclíky dlouho kynouti, pak se při vaření ve vodě rády přetrhají – proto jest dobře dříve jeden vyzkoušeti a trhá-li se, tu nutno těsto znovu převáleti a pak ihned preclíky dále dělati.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.