Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat tradiční bavorské špecle (Spätzle) | nejlepší recepty a rady

Jak udělat tradiční bavorské Spätzle | nejlepší recepty a rady

Špecle (Spätzle) se na první pohled podobají slovenským haluškám, na rozdíl od nich však těsto neobsahuje brambory. Špecle jsou druhem těstovin, jež se podávají jako příloha, zapečené s dalšími ingrediencemi, samostatný pokrm s různými omáčkami a dokonce i na sladko. Setkat se s nimi můžete v německé, rakouské nebo švýcarské kuchyni. V dnešním článku najdete několik osvědčených rad a receptů na přípravu tradičních bavorských špeclí. Toto jednoduché jídlo můžete uvařit i podle vlastní fantazie, v každé rodině se vaří trochu jinak a každý tvrdí, že jeho recept je nejlepší. 

Tradiční recept na bavorské špecle

Základní recept na špecle není nijak náročný na suroviny. Vystačíte si s moukou, vejcem, solí a vodou. Z uvedených ingrediencí vypracujete těstíčko, protlačíte přes síto na halušky a špecle zavaříte ve vroucí osolené vodě. Hotové vyplavou na povrch.

Co je potřeba:

 

  • 400 g polohrubé mouky T550
  • 4 vejce velikosti M
  • 1 lžička soli
  • 220 ml studené vody

 

uvařené špecle v misce

Pracovní postup:

  1. V misce promíchejte mouku se solí, utvořte v mouce důlek a rozbijte do něj 4 vejce.
  2. Přilijte studenou vodu (z kohoutku) a vařečkou nebo kuchyňským robotem s hnětacím hákem vypracujte těsto.
  3. Těsto nechte zakryté v chladu asi 15 minut odpočinout (i déle), pak znovu promíchejte.
  4. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.
  5. Do vroucí vody zavařujte špecle (přes síto na halušky).
  6. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
  7. Špecle přeceďte a ihned podávejte jako přílohu, nebo je ochlaďte proudem studené vody, nechte okapat a použijte dále podle receptu.

Tipy pro nejlepší výsledek

  • Vodu na přípravu těstíčka lze nahradit mlékem nebo perlivou vodou.
  • Do těsta na špecle nastrouhejte špetku muškátového oříšku.
  • Pokud budete špecle tvarovat nožem z prkýnka rovnou do vody, těsto musí být hustější, použijte proto jen 200 ml vody.
  • Chuť těsta lze vylepšit strouhaným parmezánem, nasekanými čerstvými bylinkami, chilli papričkou nebo kurkumou, která špeclím dodá krásnou žlutou barvu. Vyzkoušet můžete jakékoli koření.
  • Špecle můžete zmrazit a uchovávat v mrazničce asi 6 měsíců.

Nejlepší vybrané recepty

Špecle s houbovou omáčkou

Připravte si:

svazek jarní cibulky, 500 g lišek nebo jiných tvrdších hub, pažitka, olej, strouhanka, šlehačka, mletý černý pepř, sůl, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Jak postupovat:

Na oleji asi 4 minuty míchejte nakrájenou cibuli na kostičky. Přidejte houby a znovu 7 minut promíchávejte. Přidejte smetanu a uveďte do varu. Rozmíchejte škrob se 3 lžícemi studené vody, vlijte ke směsi do pánve, promíchejte dvě minuty, odstavte a dochuťte solí a mletým černým pepřem. Na oleji opražte strouhanku dorůžova, po odstavení vmíchejte nakrájenou pažitku. 

Jak servírovat:

Špecle promíchejte s omáčkou a posypte osmaženou strouhankou.

ochucené špecle

Špecle s hovězím masem a žampiony

Připravte si:

600 g hovězího minutkového masa, pažitka, 400 g žampionů, 1 cibule, olej, 2 lžíce másla, sůl, černý mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 50 ml bílého suchého vína, 250 ml smetany ke šlehání

Jak postupovat:

  1. Maso nakrájejte na nudličky, žampiony na plátky, cibuli na kostičky a pažitku nadrobno.
  2. Na jedné lžíci oleje 2–3 minuty restujte hovězí nudličky, osolte a na 8 minut zabalte do alobalu.
  3. Do té samé pánve (nemyjte ji) přidejte olej a 3 minuty opékejte žampiony.
  4. Vložte nakrájenou cibuli, opékejte za stálého míchání 2 minuty, osolte, opepřete.
  5. Zaprašte moukou a smažte do světle hnědé barvy.
  6. Zalijte vínem a smetanou, vařte zhruba 4 minuty do krémové konzistence.
  7. Přidejte hovězí maso a prohřejte.

Jak servírovat:

Uvařené špecle naaranžujte na talíř, přidejte maso s houbami a posypte pažitkou.

 

Špecle na způsob halušek se zelím a slaninou

Připravte si:

kysané zelí, prorostlou anglickou slaninu, cibuli, sůl, pepř

Jak postupovat:

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte na studenou pánev, zahřívejte a nechte uvolnit tuk.
  2. Přidejte pokrájené kysané zelí.
  3. Osolte a opepřete.
  4. Promíchejte s uvařenými špeclemi. 
špecle se zelím a slaninou na způsob halušek

Špecle z pivního těsta

Co je potřeba:

400 g hrubé mouky,200 ml světlého piva, 3 vejce, sůl, 40 g másla, 120 g pivního sýra

Jak postupovat:

  1. Z mouky, soli, vajec a piva vypracujte těsto. 
  2. Na prkénku odkrajujte z těsta malé kousky rovnou do vroucí osolené vody. Je třeba, abyste pracovali co nejrychleji.
  3. Jakmile špecle vyplavou, sceďte je.
  4. V zapékací misce je promíchejte s máslem a strouhaným sýrem. 
  5. Krátce zapečte při 200 °C.

Jak servírovat:

Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem nebo naloženými houbami.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články