Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit tarhoňu, výtečnou přílohu, jež může sloužit i jako levné hlavní jídlo

Že jste o tarhoni nikdy neslyšeli? Ale s velkou pravděpodobností ano, jen si to nepamatujete. Většina z nás ji ochutnala už v dětství, protože do jídelníčku ji zařazují i školky a základní školy. Přestože oblíbenějšími přílohami jsou brambory a rýže, neprávem opomíjená tarhoňa je stejně tak výtečná. Jen o ní jednoduše mnozí „nevědí“, nebo si na ni během nákupů a plánování jídelníčku nevzpomenou. Přitom použít se dá jak na přípravu pokrmů, tak na doplnění polévky atd. Nejoblíbenější je snad v Maďarsku nebo na Slovensku.

Co je vlastně tarhoňa

Taroňa je potravina, která nám může na první pohled připomenout bulgur nebo kuskus. Jde ale o těstovinu, která se připravuje z vajíček a pšeničné mouky. Ovšem díky plynoucí a vyvíjející se výrobě ji dnes už koupíte i bezlepkovou, bezvaječnou nebo celozrnnou.

Jak připravit tarhoňu

Uvařit tarhoňu je stejně jednoduché, jako uvařit jakýkoli jiný typ těstovin. Dobré je sledovat návod výrobce, který se může kus od kusu mírně lišit. Základ je ale vždy stejný. Stačí, abychom do hrnce dali vařit vodu. Jakmile se vaří, osolíme ji a nasypeme tarhoňu. Můžeme přidat i lžíci oleje, aby se tarhoňa po uvaření neslepila. Vaříme na mírném ohni asi 9 minut, dokud tarhoňa nezměkne. Nejlepší je uvařená al dente, tedy na skus.

Kdy použít tarhoňu

Tarhoňa chutná i malým dětem, proto se nebojte s ní experimentovat a zkoušet ji do různých pokrmů, nebo coby přílohu k různým jídlům. Často ji můžeme jíst např. k pokrmům z masa s omáčkou, např. ke kuřeti na paprice.

Tato drobná těstovina je výborná i v polévkách, kde tvoří výbornou zavářku namísto jiných těstovin. Pokud máte rádi zeleninové saláty, i tady ji směle přidejte. Je ale dobrá i na sladko. Stejně, jako těstovinové nákypy nebo rýžové nákypy můžeme připravit i výborný nákyp z tarhoně.

Až půjdete příště do obchodu, určitě se zaměřte na oddělení těstovin a tarhoňu si kupte. Nebudete litovat a vaše jídla se rozrostou o další zajímavou alternativu, která se vždy hodí.

Klíčová slova: tarhoňa těstoviny zavářka nákyp
Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.