Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat tvarohové jahodové knedlíky | recept

Jak udělat tvarohové jahodové knedlíky | recept

Recept, pracovní postup. Jahodové tvarohové knedlíky jsou pro někoho převzácnou pochoutkou, zatímco v jiných rodinách se v případě jahodových knedlíků ozývá: „Už zase?“. Pro ty, kteří nemají s přípravou jahodových knedlíků zkušenost, přinášíme recept a návod, jak udělat tvarohové jahodové knedlíky, aby se povedly a jahody nepřišly nazmar.

Co je potřeba

  • Suroviny na těsto podle návodu
  • Jahody čerstvé nebo mražené
  • Cukr, máslo, tvaroh na posypání
1

Na tvarohové jahodové knedlíky se hodí jahody čerstvé a zmražené. Jahodový kompot není moc vhodný. Můžeme-li si vybrat, pak na tvarohové jahodové knedlíky vytřídíme větší jahody. I tak nejsou tvarohové jahodové knedlíky moc velké, takže na jednu porci počítáme asi šest kusů pro školáky a ženy a deset až patnáct kusů pro velké jedlíky.

2

Tvarohové jahodové knedlíky obvykle zaděláváme těsto z celého balení tvarohu (250 gramů). Tvaroh vyklopíme do mísy, přidáme jedno celé vejce, 70 gramů rostlinného tuku a špetku soli. Postupně přisypáváme tolik hrubé nebo polohrubé mouky, aby vzniklo tvárné, ale ne tvrdé těsto (spotřeba mouky bude maximálně půl kilogramu.

3

Z těsta vytvarujeme válečky asi čtyři centimetry v průměru a rukou je zploštíme, takže vzniknou jakési pásy těsta. Na pás pokládáme jahody (asi v dvoucentimetrových rozestupech). Pak těsto mezi nimi rozřežeme, takže budeme mít přibližně stejné kousky materiálu na každý knedlík.

4

Rukou těsto obalíme kolem jahody. Pečlivě stiskneme spoje. Knedlíky v dlani zakulatíme.

5

Vaříme v širokém kastrolu s dostatečným množstvím vody, do níž jsme přidali lžičku soli. Tvarohové jahodové knedlíky z čerstvých jahod vaříme sedm minut. Když použijeme mražené jahody, po sedmi minutách varu jeden knedlík vytáhneme, rozkrojíme a přesvědčíme se, zda jsou knedlíky provařené až do středu. Obvykle potřebují ještě pár minut přidat (mražené jahody zpomalují var).

6

Tvarohové jahodové knedlíky výtečně chutnají s posýpkou ze strouhaného tvrdého tvarohu a moučkového cukru, polité máslem.

7

Tvarohové jahodové knedlíky mají tu výhodu, že jich můžeme připravit do zásoby víc, uchovat je na pomoučeném tácku v chladničce a zavářet postupně podle toho, jak se rodina schází k jídlu. Tak budou mít i pozdní příchozí za deset minut čerstvé knedlíky.

8

Další výhoda: Jahodové tvarohové knedlíky můžeme v syrovém stavu i zamrazit. Do mrazáku je dáme volně na tácu. Když zmrznou, teprve je sesypeme do sáčku nebo dáme do krabičky.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat jahodové knedlíky | recept
Jak udělat jahodové knedlíky | recept
Jahodové knedlíky je možno připravit několika různými způsoby – záleží na tom, kolik máme času a jaké suroviny. Určitou roli hrají i kuchařské zkušeno…
Jak na jahodový želatinový dort | recept
Jak na jahodový želatinový dort | recept
Jahodový želatinový dort | recept. Červen je měsíc jahod, ale pokud si vytvoříte zásobu na chladnější části roku, můžete si červnové slunce přivolat k…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.