Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat vrstvený koláč s povidly, tvarohem, jablky a drobenkou

03. Listopad 2020

Jak udělat vrstvený koláč s tvarohem, povidly a jablky | recept na koláč s drobenkou. Dilema, zda upéct koláč s tvarohem, s povidly, s jablky, nebo sypaný drobenkou, je vyřešeno. V tomto koláči je vše v jednom pekáči! Aneb konec domácím rozepřím, všichni budou spokojení. Navíc potěšení i okem, kdy veškeré uvedené dobroty jsou úhledně ve vrstvách. Nenechejte se odradit zdlouhavější přípravou, výsledek stojí za to.

Co je potřeba

Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm.

Těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 100 ml 16% tučné zakysané smetany
  • 50 ml oleje
  • 50 ml mléka

Tvarohová vrstva:

  • 200 g tvarohu v alobalu (kostka)
  • 1 vajíčko
  • 1 vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 50 ml mléka
  • cukr krupice – dle chuti

Povidlová vrstva:

  • 200 g povidel
  • 10 lžic rumu (dle hustoty – konzistence by měla být řidší)
  • 1 lžíce mleté skořice

Jablková vrstva:

  • 4 ks nastrouhaných jablek
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru

Drobenka:

Množství je poměrné, dle Vaší chuti – pro drolivější drobenku více hrubé mouky, pro hrudkovitější (máslovitější) drobenku přidejte méně mouky.

  • 50 g povoleného másla
  • hrubá mouka či dětská krupice
  • moučkový cukr
1

Na těsto smíchejte suché ingredience se zakysanou smetanou, olejem, mlékem a řádně zapracujte. Výsledkem bude hutnější a poměrně lepivé těsto (při tvarování těsta do formy je lepší si ruce jemně namočit či pomoučit). Těsto dejte na chvilku vychladit do lednice.

2

Připravte si jednotlivé vrstvy. Na povidlovou promíchejte povidla, rum a skořici do řidší konzistence.

Na tvarohovou smíchejte tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr, případně i krupicový cukr, rum a mléko.

Na jablkovou vrstvu smíchejte nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka se skořicí a třtinovým cukrem.

Jako poslední zbývá drobenka, kterou připravíte promícháním přiměřeného množství másla, hrubé mouky (dětské krupice) a moučkového cukru.

3

Dortovou formu vyložte pečícím papírem a vychlazené těsto do ní prsty rovnoměrně rozprostřete.

4

Nyní začněte vrstvit. Na těsto jako první namažte povidlovou vrstvu (klidně silnější vrstvu), na ni tvarohovou, jablkovou a na závěr drobenku.

5

Takto připravený koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 50–60 min.

6

Po vychladnutí a zatuhnutí servírujte.

Ano, vajíčko v těstě nehledejte – je opravdu bez vajíčka.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct koláč s blumami | recept
Koláč s blumami | recept. Ovocné koláče všeho druhu prostě k letním měsícům neodmyslitelně patří. Proto není na škodu mít v rukávu více různých recept…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.