Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ugrilovat kotlety s rozmarýnem

Léto je v plném proudu a tak mnoho z nás dává přednost rychlým, jednoduchým jídlům na grilu. Grilovat se dá nejen na zahradě, ale třeba i na balkoně v paneláku. Dnes je v obchodech mnoho druhů grilů, včetně elektrických, které poslouží i v té nejmenší kuchyni. Dnešní recept je na tu nejjednodušší a přesto vynikající marinádu. Vyzkoušejte ji sami a uvidíte.

Co je potřeba

  • 4 kotlety tloušťky asi 2,5 cm
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce celého pepře
  • 3 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • špetka chilli 
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce oleje
  • volitelně 1 lžička semínek fenyklu
1

Všechny uvedené ingredience potřebné k přípravě marinády smíchejte a rozmixujte na hrubou kaši. Fenykl má pro někoho nepříjemnou chuť a špatně ho snáší. Proto ho pro vylepšení můžete předem nasucho opražit nebo zcela vynechat.

2

Kotlety či jiný druh masa (nejen vepřového) zlehka naklepejte a z obou stran potřete silnou vrstvou připravené směsi. Silou ji do masa zatlačte. 

3

Potřené plátky naskládejte na sebe a zabalte do potravinářské folie či alobalu. Nechte je alespoň 3 hodiny před grilováním odpočinout. Samozřejmě čím déle budou odpočívat, tím lépe. Máte-li dostatek času, nechte je přes noc v chladničce a vyjměte 2 hodiny před grilováním.

4

Grilujte 8–10 minut z každé strany. Maso se nesmí vysušit a mělo by zůstat šťavnaté. Grilujete-li maso s kostí, pozor, aby bylo propečené i okolo kosti. Takto připravené maso je měkoučké a má jemnou chuť bylinek. Podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat záhoracký závitek | recept
Recept na pravý záhorácký závitek. Záhorácký závitek je slovenské jídlo, které zůstalo na českých talířích od dob společného státu. Záhorácký závitek…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.