Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ukoulet perníkové kuličky s povidly a sušeným ovocem | nepečené cukroví

Jak ukoulet perníkové kuličky s povidly a sušeným ovocem | nepečené cukroví. Úžasně šťavnatá pochoutka z voňavého perníku, oříšků a v rumu naloženého sušeného ovoce, která je do malé, měkké a vláčné kuličky spojena pouhými povidly.

Co je potřeba

Z uvedeného množství připravíte přibližně 35 perníkových kuliček

  • 100–120 g perníku na strouhání
  • 50 g mletých ořechů (ideálně mix několika druhů)
  • 50 g sušeného ovoce – dle vaší chuti
  • 50 ml rumu
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 80–100 g povidel

cca 50 g perníku na strouhání k obalení kuliček

 

 

1

Den před plánovaným vytvářením kuliček naložte drobně nakrájené sušené ovoce do rumu smíchaného s citronovou šťávou a nechejte přes noc odležet. Sušené ovoce lze opravdu zvolit jakékoliv, v rumu naložené je totiž dobré každé. Já zvolila kombinaci rozinek a brusinek, v poměru půl na půl.

2

Přípravu kuliček pak druhý den začněte nastrouháním perníku, kterého do mísy dejte pouze 100 g. Zbytek si nechejte na případné zahuštění.

3

​​​​​​Vsypte mleté ořechy.

4

Do sypké směsi přidejte v rumu naložené sušené ovoce i se zbytkem tekutiny.

5

Jako poslední přidejte 80 g povidel a důkladně propracujte do tvárného, šťavnatého a mírně lepivého těsta. Taková konzistence je naprosto ideální pro následné obalování. Strouhaný perník se na kuličky krásně nalepí, drží a měkkou kuličku zpevní. V případě, že bude těsto příliš suché a drobivé, přidejte povidla. V opačném případě, když bude až moc lepivé, přidejte zbytek perníku.

6

Těsto dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice a teprve poté z něj v dlaních tvořte malé kuličky. S vychlazeným těstem se o poznání lépe pracuje.

7

Na závěr kuličky obalte v nastrouhaném perníku. Šťavnaté a perníkem provoněné kuličky skladujte v lednici, kde budou vždy připravené k servírování.

Perníkové kuličky jsou výborné i pokud jsou obalené v mletých oříšcích, nebo i před obalením ještě omočené v čokoládě. Tato varianta je opravdu vynikající, ale upozorňuji, že vzhledem k měkčí konzistenci kuliček se jedná o poměrně odvážný krok a při obalování budete dosti umazaní.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články