Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct arašídové řezy s medem | recept na dezert

Jak upéct arašídové řezy s medem | recept na dezert. Arašídy v těstě, arašídy na ozdobu, jednoduše arašídy v každém kousku. Přesně takové jsou tyto luxusní řezy, ve kterých je chuť i vůně arašídů navíc podpořena výtečným arašídovým máslem. V kombinace s poctivou dávkou medu, nezbytných vajíček a mouky vytvoří opravdu lahodné, nesmírně vláčné a voňavé řezy, které osloví nejen milovníky arašídů.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 20 x 30 cm

Na těsto:

  • 180 g másla
  • 100 g arašídového másla (nejlépe s kousky arašídů – tzv. crunchies)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g medu
  • 3 vajíčka
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g nasekaných nesolených arašídů

Na arašídovou krustu:

  • 120 g medu
  • 2 lžíce rumu
  • 80 - 100 g nasekaných nesolených arašídů

 

 

1

V nádobě vhodné ke šlehání smíchejte rozpuštěné máslo, arašídové máslo, med a třtinový cukr. Vařečkou nejdříve vše lehce promíchejte a následně metlami vyšlehejte v nadýchanou směs.

2

Postupně přidávejte vždy po jedné lžíci mouku a jedno vajíčko. Směs pokaždé znovu prošlehejte.

3

Až vmícháte všechna vajíčka, vsypte zbývající mouku a vše pomocí vařečky spojte v hladké těsto.

4

Do těsta na závěr přisypte nasekané arašídy a promíchejte.

5

Tužší, ale stále lité těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 °C), přibližně 40 minut dozlatova. Před vyndáním z trouby vpíchněte do těsta špejli a pokud na ní neulpí žádné vlhké drobečky, těsto je upečené.

6

V průběhu pečení v misce prošlehejte med s rumem. Pokud máte hodně tuhý med, přidejte rumu o trochu více, nebo med zahřejte, aby byl tekutý.

7

Upečené horké těsto hustě propíchejte špejlí.

8

Ihned potřete prošlehaným medem, který se do teplého korpusu krásně vpije.

9

Poté hustě posypte nasekanými arašídy a dlaní je ke korpusu s medovou vrstvou přitlačte. Nyní už je zbývá vydržet až arašídová dobrota zchladne a budete ji moci nakrájet na řezy.

 

 

Po ozdobení vřele doporučuji arašídy ještě pocákat rumem.  Nejenže řezy budou ještě vláčnější a voňavější, ale přidaný rum i „přidrží“ arašídy, které pak budou při krájení a servírovaní méně odpadat.

A pokud oceníte ještě sladší variantu, můžete na úplný závěr povrch koláče znovu přelít tekutým medem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články