Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct banánově-rumový zákusek s máslově jemnou žervé polevou

Jak upéct banánově-rumový zákusek s máslově jemnou žervé polevou

V chuti i vůni výrazně banánový, ve vůni pak navíc rumem podpořený, sladce laděný, avšak podmáslím osvěžený. Právě takový je tento snadný zákusek s výrazně vláčným, banánem a rumem provoněným těstem a mimořádnou, máslově jemnou žervé polevou ze smetanového sýru.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím surovin a 250 ml hrnečkem upečete tento výrazně banánový a rumem provoněný zákusek na plechu o velikosti 30×40 cm

Na banánově-rumové vláčné těsto:

  • 4 zralé banány
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 170 g másla
  • 3 vajíčka
  • 1,5 hrnku podmáslí
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička rumového či punčového aroma
  • 1,5 lžičky jedlé sody

+ rum na pokapání upečeného korpusu

Na sladkou, máslově jemnou žervé polevu:

  • 150 g másla
  • 200 g žervé (smetanového sýru)
  • 1,5 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička rumového či punčového aroma
1

Stěžejní ingrediencí tohoto výrazného, banánově-rumového zákusku jsou hodně zralé banány, které oloupejte a vidličkou rozmačkejte do konzistence banánového pyré. To pak promíchejte s citronovou šťávou a odložte stranou.

rozmačkání banánů do konzistence banánového pyré
2

Nyní začněte s přípravou máslového základu pro tento banánově-rumový zákusek, a to vyšleháním změklého másla a cukru do nadýchané máslové pěny.

příprava nadýchaného máslového základu
3

K máslové nadýchané pěně pak vešlehejte jedno vajíčko po druhém.

postupné přidání vajíček do nadýchaného máslového základu
4

Připravený máslový základ následně ve velké míse přeměňte ve výrazné, banánově-rumové a úžasně vláčné těsto. Jednoduše jej promíchejte s oběma druhy mouky i jedlou sodou a současně přitom přilévejte podmáslí s rumem a rumovým či punčovým aroma.

dopracování máslového základu do vláčného těsta
5

Nakonec do rumem provoněného, nadýchaného a vláčného těsta zapracujte rozmačkaný banán, čímž těstu dodáte cílený výrazně banánový nádech. Takto připravené těsto urovnejte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které banánově-rumový korpus pečte cca 35 minut.

zvýraznění vláčného, rumem provoněného těsta zralým banánem
pečení korpusu
6

Po vytažení z trouby ještě horký a výrazně voňavý korpus zakapejte rumem a nechejte zcela vychladnout.

zakapání upečeného horkého korpusu rumem
7

V mezidobí v míse utřete máslo pokojové teploty s žervé (čerstvým smetanovým sýrem).

Čerstvý smetanový sýr si můžete snadno udělat doma sami. Recept je vyzkoušený, stačí vynechat bylinky.

příprava jemné žervé polevy vymícháním žervé a másla
8

Hladkou žervé směs pak oslaďte moučkovým cukrem, a vymíchejte v jemnou žervé polevu. Přidaným moučkovým cukrem hladký žervé základ výrazně zřídne.

oslazení jemného žervé základu
9

Nakonec jemnou žervé polevu ještě provoňte rumovým či punčovým aroma.

provonění žervé polevy
10

Na úplný závěr a dohotovení kompletního banánově-rumového zákusku, vymíchanou žervé polevu naneste na zchladlý banánově-rumový korpus a nechejte v lednici zatuhnout. Teprve poté krájejte na jednotlivé řezy, které budou jedinečně výrazným, banánově-rumovým zákuskem.

dokončení výrazně banánově-rumového zákusku

Tipy

  • Stejně jako je sladká, máslově jemná žervé poleva doplněná a zvýrazněna rumem, lze ji také doplnit a v banánové chuti zvýraznit zralým banánem. Ten jen rozmačkejte vidličkou dohladka či rozmixujete a vmíchejte do připravené máslově jemné žervé polevy.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct banánovou bábovku | recept
Jak upéct banánovou bábovku | recept
Banánová bábovka | recept. Následující recept využijete, zbydou-li vám doma přezrálé hnědé banány, na které už nikdo nemá chuť. Uvnitř bývají banány j…