Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct snadné banánové řezy | recept

Banánové řezy | recept. Lehký piškotový moučník s banány dělám tehdy, podaří-li se mně koupit zralejší banány nebo pokud doma zbydou. Na řezy jsou potřeba banány hodně zralé až přezrálé, v tzv. lahůdkové zralosti. To jsou ty, s hnědými tečkami na slupce. Bohužel, v našich obchodech jsou v prodeji banány ještě se zelenými špičkami. Necháme si je tedy doma dozrát v uzavřeném mikroténovém sáčku. Za několik dní banány zesládnou.

Co je potřeba

Na piškot:

  • 5 celých vajec
  • 5 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 5 plévkových lžic krupicového cukru
  • trochu kakaa

Na krém:

  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 80 g cukru
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 3 banány

Nahoru:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • strouhaná čokoláda
  • banány
1

Nejprve si připravíme piškotové těsto. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáme do vyšší nádoby a ušleháme z nich pevný sníh. Sníh musí tvořit „špičky“ a nesmí z nádoby otočené dnem vzhůru vypadnout. Sníh ušleháme těsně před tím, než ho budeme zpracovávat, nesmí delší dobu stát, klesl by. Ke žloutkům přidáme cukr a utřeme je do pěny. Žloutky změní barvu a pěkně nabydou. Vmícháme do nich mouku, trochu kakaa a nakonec ušlehané bílky. Sníh do těsta jemně vpracujeme překlápěním vařečky. Hotové těsto pomocí stěrky rozetřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali tuhým tukem a vysypali polohrubou moukou. Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 °C několik minut . Po upečení necháme piškot vychladnout.

2

Zatímco piškot chladne, uvaříme si vanilkový pudink běžným způsobem a necháme ho v chladu vystydnout. Do studeného pudinku rozmixujeme 3 banány a kostku tvarohu. Banány nemusíme dávat nebo jich můžeme dát i víc, záleží na vás. Tento krém rozetřeme na těsto. Doporučuji těsto před nanesením krému lehce potřít marmeládou, aby se nerozmočilo.

3

Do tvarohového krému vmáčkneme podélně překrojené banány a potřeme ušlehanou šlehačkou. Máte-li rádi pařížskou, dejte pařížskou, s banány se výborně doplňuje. Smetanu můžete také rozdělit a část připravit jako pařížskou a zbytek nechat bílý. Do šlehačky je možné zašlehat ztužovač, já ho nepoužívám. Ale komu nevadí, může ho přidat ke šlehačce. Řezy budou při krájení lépe držet tvar.

4

Nakonec povrch moučníku posypeme strouhanou hořkou čokoládou nebo Grankem. Necháme vychladit a krájíme na kostky. Tento jednoduchý moučník snadno obměníte přidáním jiného druhu ovoce.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články