Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma připravit čerstvý smetanový sýr s bylinkami | recept

Jak si doma připravit čerstvý smetanový sýr s bylinkami | recept. Jen doma připravený čerstvý smetanový sýr je ten opravdu čerstvý, opravdu smetanový a opravdu luxusní. Přitom k této dokonalosti stačí opravdu málo. V podstatě jen jogurt, smetana a plátýnko. No, to přeci stojí za zkoušku a následné zjištění, že si čerstvý sýr už nikdy v obchodě nekoupíte, nemyslíte?

Co je potřeba

  • 400 g kvalitního bílého jogurtu nejlépe Selský či Hollandia
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1 hrst jakýchkoliv čerstvých nasekaných bylinek
  • 1-2 lžičky sušených bylinek (stejného druhu jakého jsou čerstvé)
  • sůl dle chuti
  • čerstvě namletý černý pepř
  • ​​​​​​miska, cedník, kus plátna (výborně funguje dětská plena, utěrka či kus prostěradla)

 

1

V míse promíchejte jogurt, nasekané čerstvé bylinky, sušené bylinky, sůl a pepř

2

Přilijte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.

3

Nyní si vezměte na pomoc misku a cedník.

4

Cedník vyložte plátýnkem.

5

Poměrně řídkou jogurtovou směs opatrně přelijte do cedníku.

6

Přikryjte zbytkem plátýnka.

7

Na závěr je dobré cedník se směsí něčím zatížit, aby syrovátka rychleji odkapávala. Skvěle poslouží například talířek. Takto uložte do lednice na 24 hodin. Během té doby občas z misky odlijte odkapanou syrovátku.

8

Po dostatečně dlouhém odkapávání vyklopte vzniklý čerstvý sýr na talíř.

9

Následně už jen testujte, zda je lepší ten váš, domácí, a tedy opravdu čerstvý a opravdu smetanový, nebo ten přinesený z obchodu. Myslím, že budete mít jasno hned. Podávat můžete s čerstvým pečivem, rozpečeným toastem či s různými krekry a zdravými chlebíčky. Nezkonzumovaný sýr uchovávejte v ledničce v dobře uzavřené krabičce.

  • základ z jogurtu, smetany a soli můžete nechat jen tak čistý, bez ochucení

  • do čistého základu přidat prolisovaný česnek, najemno sekaná sušená rajčata, pažitku nebo jemně pokrájenou jarní cibulku

  • neodolatelný je rovněž sýr zbarvený dočervena pomocí červené papriky, ať už sladké, pálivé či uzené

  • dětské jazýčky určitě potěšíte sladkým laděním. Stačí osladit medem, různými sirupy, použít vanilkový nebo skořicový cukr a přidat nasekané oříšky nebo rozinky.

     

 

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.