Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct borůvkový koláč z kynutého těsta | recept

Jak upéct borůvkový koláč z kynutého těsta | recept. Prázdniny začínají a jejich začátek je tradičně čas borůvkových knedlíků, koláčů a jiných pochoutek s těmito oblíbenými lesními plody. Než si ale na nějaké dobrotě z borůvek pochutnáte, musíte (bohužel) absolvovat tu nejnepříjemnější práci – jejich sběr. I ten má ovšem své plusy – krásně si vyčistíte hlavu, utřídíte myšlenky a nadýcháte se čerstvého vzduchu. A až budete sedět s hrnkem čaje nebo kávy a kouskem koláče podle našeho receptu, na všechno nepohodlí v lese zapomenete.  

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • malá sklenka oleje (stačí 100 ml)
  • 13 rovných lžiček krupicového cukru
  • mezi dva prsty sůl (špetka)
  • 3 žloutky
  • 20 g droždí (polovina kostičky)
  • hladká mouka podle potřeby

Nahoru:

  • borůvky v množství dle uvážení

Drobenka:

  • hladká mouka
  • moučkový cukr
  • máslo nebo Hera

Tvarohová náplň – volitelně:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 malé vejce
  • moučkový cukr podle chuti
  • sníh z 1 bílku
1

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, lžíci mouky a rozdrobte do něj droždí. Nechte na teplém místě vzejít a pak přidejte žloutky, sůl, olej a zbytek mouky. Vypracujte těsto a nechte ho v zakryté míse v teple asi hodinu kynout.

Borůvky přeberte, odstraňte lístečky, jehličí a jiné nečistoty a propláchněte je vodou. Nechte je okapat na sítu.

2

Vykynuté těsto rozdělte na polovinu. Plech potřete tukem a lehce poprašte hladkou moukou. Přímo na plechu vyválejte z těsta plát. Můžete ho také vymačkat dlaní, záleží na tom, co vám jde lépe.

3

Vyválené pláty nechte ještě chvilku kynout a mezitím si připravte tvaroh. Tvaroh nemusíte dávat, já dělám z jedné poloviny koláč s tvarohem a z druhé bez, protože každému u nás chutná jiný. Kostku měkkého tvarohu osladím podle chuti, přidám malé vejce nebo jen žloutek a zlehčím ušlehaným sněhem z 1 bílku.

4

Na těsto nasypejte libovolnou vrstvu borůvek. Na těsto s tvarohem je sypejte opatrně, nemůžete je rozhrnout jako na těstě bez tvarohu, obalily by se jím a koláč by byl nevzhledný. Hladkou mouku a cukr v libovolném poměru (méně cukru než mouky) promíchejte a postupně přidávejte máslo nebo Heru po kouskách. Prsty vytvořte drobenku a posypte povrch koláče.

Pokud nemáte rádi drobenku, zajímavou variantou je posypka ze strouhaného perníku. Další možnost je koláč upéct bez posypu a před podáváním ozdobit kopečkem ušlehané sladké smetany nebo lžící oslazené zakysané smetany (zakysanku doporučuji).

5

Zapněte si troubu předem, abyste ji vyhřáli na 170 °C. Do natopené trouby vložte plechy s koláčem a pečte do zezlátnutí okrajů. Koláče peču oba najednou v horkovzdušné troubě. V troubě bez horkovzduchu pečte po jednom plechu při teplotě o 20 °C vyšší, tj. 190 °C. Respektujte zkušenosti s vaší troubou, nastavení může mít každý spotřebič jinak.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.