Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bramborové rohlíčky plněné mákem

Jak upéct bramborové rohlíčky plněné mákem | recept. Rohlíčky z bramborového těsta plněné mákem nejsou zrovna obvyklým moučníkem. Za vyzkoušení však rozhodně stojí. Bramborové těsto vydrží dlouho vláčné a maková náplň mu opravdu „sluší“. Rohlíčky, tak jako jiné podobné pečivo, vypadají nejlépe malé. Je to práce pro trpělivé a ne vždy je dostatek času.  Proto s klidným srdcem dělejte rohlíčky větší, než je doporučeno, chutnat budou stejně dobře. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g vařených brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • trochu citronové kůry
  • špetku soli
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva

Náplň:

  • 50 g máku
  • trochu mléka
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • cukr podle chuti
  • 1 polévková lžíce rumu
1

Do misky vložte studené uvařené brambory, nastrouhané na jemném struhadle. Odváženou mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Mouku přidejte k jemně nastrouhaným bramborům a směs důkladně promíchejte. Přidejte vejce, strouhanou kůru z citronu a na kousky pokrájený změklý tuk. Vše spojte v nelepivé těsto. Bude-li třeba, je možné přidat více mouky.

2

Těsto vyválejte na nepřilnavé podložce na plát o tloušťce asi 5 mm. Těsto se nemusí ničím podsypávat, nelepí se. Rádýlkem nebo nožem plát rozdělte na čtverce o straně 5 cm. S těstem se musí pracovat poměrně rychle, proto si nejprve vyzkoušejte na několika kouscích, jak vám to půjde. Já raději dělám rohlíčky větší.

3

Do středu každého čtverečku dejte lžíci studené makové náplně. Náplň si uvařte předem, ještě před přípravou těsta. Čtverec přeložte do trojúhelníku a vytvarujte rohlíček. Jednotlivé kousky pokládejte na plech vedle sebe. Plech pomažte tukem nebo vyložte papírem na pečení. Vkládejte do předehřáté trouby a upečte při 190 °C dozlatova. Horké rohlíčky můžete obalit moučkovým cukrem.

4

Na makovou náplň budete potřebovat mletý mák. Přidejte do něj trochu mléka, koření podle chuti a mák uvařte. Mák vaříme po dobu cca 25 minut. Ke konci vaření oslaďte a po odstavení ochuťte rumem. Nezapomeňte mák míchat, aby se nepřipálil.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ostružinový koláč s ořechy
Jak upéct ostružinový koláč s ořechy | recept na koláč z ostružin. Ještě stále jsou ostružiníky obsypané plody a je škoda to nevyužít. Ostružiníky ros…
Jak upéct tvarožník s rozinkami
Tvarožník s rozinkami | recept na dezert. Koláč z křehkého těsta s vyšší vrstvou tvarohové nádivky, díky které zůstane dlouho vláčný. Tak se dá popsat…
Jak zpracovat ostružiny
Pomalu končí prázdniny a to je čas, kdy dozrávají další lesní plody - ostružiny. Na ostružiny už dávno nemusíte chodit jen do lesa, bylo vyšlechtěno m…
Jak upéct ovocné koláče bez kynutí
Ovocné koláče, kdo by je neměl rád! V létě se ale málokteré hospodyňce líbí představa půldne stráveného v kuchyni. Pečení kynutých koláčů zabere dost…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.