Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bramborovou buchtu | staročeský hluchec | recept

Tato slaná buchta z bramborového těsta je tradiční recept našich babiček a podle tohoto receptu se povede každému. Tato bramborová buchta má různé krajové názvy: na Plzeňsku bramborová buchta, na Rokycansku hluchec, jinde toč nebo báč. Podává se většinou k polévce, ale lze ji nabídnout i návštěvě jako netradiční pohoštění s hrnkem mléka nebo čaje.

Co je potřeba

  • 1/2 l mléka
  • 600 g polohr. mouky
  • 42 g (1 kostka) droždí
  • 2 vejce
  • 400 g den předem vařených brambor
  • 5 pol. lžic oleje
  • palička česneku
  • 2 káv. lžičky soli
  • majoránka (popř. pepř)
  • sádlo nebo olej na vymazání plechu
1

Máme-li brambory na buchtu předem uvařené, můžeme se směle pustit do přípravy těsta. Do teplého mléka najemno rozstrouháme brambory, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a 10 minut počkáme.

2

Do směsi přidáme celá slepičí vejce, sůl, olej, prolisovaný česnek, majoránku a nakonec mouku. Důkladně promícháme. Těsto na hluchec, chcete-li bramborovou bábovku, musí být o něco hustější než na lívance. Je-li příliš husté, přidáme mléko.

3

Máme-li těsto na bramborovou buchtu přichystané, necháme jej kynout. Těsto necháme v přikryté míse na teplém místě alespoň hodinu.

4

Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem (sádlo je nejlepší, používaly ho i naše babičky), nalijeme a rozetřeme na něj vykynuté těsto a necháme přibližně 20 minut stát.

5

Předehřejeme troubu na 200 stupňů a bramborovou buchtu dáme péct. Když povrch buchty zrůžoví, je hotovo. Zkusíme špejlí. Když se těsto nelepí, je správně upečené.

Pekáč vysypeme celým mákem nebo sezamem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.