Jak upéct bramborovou buchtu | staročeský hluchec | recept
03. Listopad 2022
Tato slaná buchta z bramborového těsta je tradiční recept našich babiček a podle tohoto receptu se povede každému. Tato bramborová buchta má různé krajové názvy: na Plzeňsku bramborová buchta, na Rokycansku hluchec, jinde toč nebo báč. Podává se většinou k polévce, ale lze ji nabídnout i návštěvě jako netradiční pohoštění s hrnkem mléka nebo čaje.
Co je potřeba
- 1/2 l mléka
- 600 g polohr. mouky
- 42 g (1 kostka) droždí
- 2 vejce
- 400 g den předem vařených brambor
- 5 pol. lžic oleje
- palička česneku
- 2 káv. lžičky soli
- majoránka (popř. pepř)
- sádlo nebo olej na vymazání plechu
5
Předehřejeme troubu na 200 stupňů a bramborovou buchtu dáme péct. Když povrch buchty zrůžoví, je hotovo. Zkusíme špejlí. Když se těsto nelepí, je správně upečené.
Tipy
Pekáč vysypeme celým mákem nebo sezamem.
Související články
Další zajímavé články
Jak uvařit krémovou rybí polévku z aljašské tresky | recept
I tato jednoduchá rybí polévka z aljašské tresky může zazářit na vánočním stole a potěšit svou krémově jemnou chutí a konzistencí. Hospodyňky pak…
Jak upéct chodské koláče podle originálního receptu | retro recept
Jak upéct chodské koláče podle originálního receptu | retro recept. Koláče jsou tradičním posvícenským, pouťovým i svatebním pečivem. V různých krajíc…
Jak upéct jablečný štrúdl z bramborového těsta | recept
Recept na jablečný štrúdl z bramborového těsta. Snad každý zná klasiku – jablkový štrúdl z listového těsta. Ale proč nevyzkoušet něco nového a né tak…
Jak udělat jednoduchý pudinkový krém na dorty | recept
Pudinkový krém na dorty | recept. V našem dnešním článku vám poradíme, jak si doma připravíte krém k plnění dortů, věnečků a různých řezů. Je to jedno…
Jak upéct kynuté řepánky s mákem | recept
Kynuté řepánky s mákem | recept. Řepánky jsou typickou podzimní pochoutkou v Polabí, kde se pěstuje velké množství řepy cukrovky. Právě nastala jejich…
Diskuze k článku