Co je potřeba

1/2 l mléka
600 g polohr. mouky
42 g (1 kostka) droždí
2 vejce
400 g den předem vařených brambor
5 pol. lžic oleje
palička česneku
2 káv. lžičky soli
majoránka (popř. pepř)
sádlo nebo olej na vymazání plechu

1

Máme-li brambory na buchtu předem uvařené, můžeme se směle pustit do přípravy těsta. Do teplého mléka najemno rozstrouháme brambory, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a 10 minut počkáme.

2

Do směsi přidáme celá slepičí vejce, sůl, olej, prolisovaný česnek, majoránku a nakonec mouku. Důkladně promícháme. Těsto na hluchec, chcete-li bramborovou bábovku, musí být o něco hustější než na lívance. Je-li příliš husté, přidáme mléko.

3

Máme-li těsto na bramborovou buchtu přichystané, necháme jej kynout.

Těsto necháme v přikryté míse na teplém místě alespoň hodinu.

4

Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem (sádlo je nejlepší, používaly ho i naše babičky), nalijeme a rozetřeme na něj vykynuté těsto a necháme přibližně 20 minut stát.

5

Předehřejeme troubu na 200 stupňů a bramborovou buchtu dáme péct. Když povrch buchty zrůžoví, je hotovo. Zkusíme špejlí. Když se těsto nelepí, je správně upečené.

Tipy

Pekáč vysypeme celým mákem nebo sezamem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.42857
Average: 4.4 (7 votes)