Jak upéct bramborovou buchtu | staročeský hluchec | recept
14. Říjen 2021
Tato slaná buchta z bramborového těsta je tradiční recept našich babiček a podle tohoto receptu se povede každému. Tato bramborová buchta má různé krajové názvy: na Plzeňsku bramborová buchta, na Rokycansku hluchec, jinde toč nebo báč. Podává se většinou k polévce, ale lze ji nabídnout i návštěvě jako netradiční pohoštění s hrnkem mléka nebo čaje.
Co je potřeba
- 1/2 l mléka
- 600 g polohr. mouky
- 42 g (1 kostka) droždí
- 2 vejce
- 400 g den předem vařených brambor
- 5 pol. lžic oleje
- palička česneku
- 2 káv. lžičky soli
- majoránka (popř. pepř)
- sádlo nebo olej na vymazání plechu
5
Předehřejeme troubu na 200 stupňů a bramborovou buchtu dáme péct. Když povrch buchty zrůžoví, je hotovo. Zkusíme špejlí. Když se těsto nelepí, je správně upečené.
Pekáč vysypeme celým mákem nebo sezamem.
Související články
Další zajímavé články
Jak udělat jednoduchý pudinkový krém na dorty | recept
Pudinkový krém na dorty | recept. V našem dnešním článku vám poradíme, jak si doma připravíte krém k plnění dortů, věnečků a různých řezů. Je to jedno…
Jak upéct jablečný štrúdl z bramborového těsta | recept
Recept na jablečný štrúdl z bramborového těsta. Snad každý zná klasiku – jablkový štrúdl z listového těsta. Ale proč nevyzkoušet něco nového a né tak…
Jak uvařit meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta | recept
Meruňkové knedlíky | recept. Léto je čas ovocných knedlíků. Začíná se jahodovými, pak třešňovými, meruňkovými, borůvkovými a končí švestkovými. Vyjmen…
Jak na tradiční trdelník | recept
Tradiční trdelník | recept. Trdelníky nás lákají svou vůní už na každém jarmarku a málokdo jim odolá. Sypané skořicí, oříšky či kakaem, plněné zmrzlin…
Jak upéct kostky s meruňkovým želé a tvarohem | recept
Kostky s meruňkovým želé a tvarohem | recept. Meruňky jsou snad nejoblíbenějším ovocem nejen k přímé konzumaci, ale i v teplé a studené kuchyni. Chuť…
Diskuze k článku