Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bramborovou roládu s jablky | recept

Bramborová roláda s jablky | recept. Nabízím k vyzkoušení univerzální bramborové těsto. S tímto těstem se velmi dobře pracuje, nelepí se, netrhá a je výborné k pečení sladkých i slaných závinů a rolád. Při pečení slaného závinu jednoduše nahradíte cukr v receptuře lžičkou soli. Na své si přijdou i diabetici, mohou vynechat cukr úplně a sladkou chuť dodají rozinky či sladká jablka. Další možností je přidat do těsta sladidlo místo cukru. Slaná varianta je výborná plněná špenátem, uzeným masem, sýrovou náplní aj. Jablka se mohou nahradit náplní z máku nebo švestkovými povidly.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g vařených brambor
  • 1 lžíce strouhanky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 50 g másla

Na náplň:

  • jablka
  • kokos
  • mletá skořice
  • rozinky
  • vejce na potření
1

Jemně rozstrouhané, den předem vařené brambory, v misce smícháme s moukou, do které jsme rozmíchali kypřicí prášek, cukr a strouhanku. Přidáme celé vejce a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme vláčné nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dva stejně velké díly.

2

Každou část těsta pomocí kuchyňského válečku rozválíme na tenkou placku. Posypeme ji strouhaným kokosem, strouhanými jablky, přidáme rozinky namočené v rumu a celé to poprášíme mletou skořicí a znovu kokosem. S těstem se výborně pracuje, je pružné a nelepí se.

3

Pláty pokladené jablky pak stočíme jako roládu nebo jen přeložíme jako závin. Bramborové těsto uvnitř rolády se nerozmáčí, zůstane hezky pevné a roláda vypadá hezky. Před pečením povrch rolády potřeme rozšlehaným vajíčkem.

4

Roláda se peče při 180 °C, vkládáme ji do vyhřáté trouby. Povrch hotové rolády zrůžoví. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí, zda-li je moučník propečený. Špejle musí zůstat suchá. Pod roládu nemusíme dávat papír na pečení. Stačí plech lehce potřít tukem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.