Bramborová roláda s jablky | recept. Nabízím k vyzkoušení univerzální bramborové těsto. S tímto těstem se velmi dobře pracuje, nelepí se, netrhá a je výborné k pečení sladkých i slaných závinů a rolád. Při pečení slaného závinu jednoduše nahradíte cukr v receptuře lžičkou soli. Na své si přijdou i diabetici, mohou vynechat cukr úplně a sladkou chuť dodají rozinky či sladká jablka. Další možností je přidat do těsta sladidlo místo cukru. Slaná varianta je výborná plněná špenátem, uzeným masem, sýrovou náplní aj. Jablka se mohou nahradit náplní z máku nebo švestkovými povidly.
Co je potřeba
Těsto:
200 g vařených brambor
1 lžíce strouhanky
300 g polohrubé mouky
1 balíček kypřicího prášku
100 g cukru
1 vejce
50 g másla
Na náplň:
jablka
kokos
mletá skořice
rozinky
vejce na potření
1
Jemně rozstrouhané, den předem vařené brambory, v misce smícháme s moukou, do které jsme rozmíchali kypřicí prášek, cukr a strouhanku. Přidáme celé vejce a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme vláčné nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dva stejně velké díly.
2
Každou část těsta pomocí kuchyňského válečku rozválíme na tenkou placku. Posypeme ji strouhaným kokosem, strouhanými jablky, přidáme rozinky namočené v rumu a celé to poprášíme mletou skořicí a znovu kokosem. S těstem se výborně pracuje, je pružné a nelepí se.
3
Pláty pokladené jablky pak stočíme jako roládu nebo jen přeložíme jako závin. Bramborové těsto uvnitř rolády se nerozmáčí, zůstane hezky pevné a roláda vypadá hezky. Před pečením povrch rolády potřeme rozšlehaným vajíčkem.
4
Roláda se peče při 180 °C, vkládáme ji do vyhřáté trouby. Povrch hotové rolády zrůžoví. Před vyjmutím z trouby zkusíme špejlí, zda-li je moučník propečený. Špejle musí zůstat suchá. Pod roládu nemusíme dávat papír na pečení. Stačí plech lehce potřít tukem.
Sušenky z lisu nebo strojku | recept na kokosové, vanilkové a kakaové sušenky. Sušenky vyráběné pomocí lisu na těsto nebo s nástavcem na masový stroje…
Diskuze k článku