Co je potřeba

Příprava těsta:
200 g hladké mouky
1 kávovou lžičku soli
120 g másla (lze použít i rostlinný tuk)
2 – 3 lžíce studené vody

Příprava náplně:
5 velkých kompotovaných broskví
150 ml zakysané smetany
3 žloutky
200 g krupicového cukru
30 g hladké mouky

>b>Příprava drobenky:
60 g másla
75 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
půl lžičky mleté skořice

1

Nejprve se pustíme do přípravy těsta. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, máslo by tedy mělo změknout, aby šlo snáze zpracovat. Do středně velké mísy si odvážíme potřebné množství mouky, přisypeme sůl a rovnoměrně poklademe kusy změklého másla. Poté přidáme 2 lžíce studené vody a začneme zpracovávat, mělo by nám vzniknout hladké tuhé těsto. Pokud se nám bude těsto drolit, přilijeme ještě vodu. Uhnětené těsto rozválíme do kulata, výsledný tvar by měl být o něco větší než je dortová forma, aby nám zbylo i na okraje. Formu o průměru 30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Poté těsto opatrně přesuneme do formy a lehce ho vytáhneme do okrajů.

2

Zatímco si budeme připravovat náplň, rozehřejeme troubu na 180 °C. Kompotované broskve si necháme lehce okapat a pak je pokrájíme na tenké plátky. Přichystáme si mísu, do níž odměříme 150 ml zakysané smetany, k ní přidáme všechny žloutky, cukr a mouku. Suroviny společně smícháme, až nám vznikne hladká hmota.

3

Na těsto přichystané v koláčové formě postupně přeneseme plátky broskví, kterými vytvoříme soustředné kruhy. Zbývá nám dodat náplň. Přichystanou směs nalijeme na koláčový korpus pokladený broskvemi, rozetřeme ji dohladka. Koláč vložíme do trouby a pečeme po dobu 30 minut (dokud nám krémová směs nezačne tuhnout).

4

Mezitím doděláme drobenku. Na ni budeme potřebovat menší a hlubší misku, do níž vložíme všechny potřebné ingredience. Rukama postupně zpracujeme všechny suroviny, až se začnou tvořit větší hrudky. Když uplyne potřebný čas na předpečení koláče, vyjmeme ho z trouby a poklademe drobenkou. Koláč vrátíme do trouby a ještě chvíli dopékáme, až drobenka zezlátne. Upečený koláč necháme před podáváním zchladnout. Přeji dobrou chuť!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno