Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct brownies z červené řepy a mandlí | recept na moučník z červené řepy

Jak upéct brownies z červené řepy a mandlí | recept na moučník z červené řepy. Temné, lahodně čokoládové, hutné, jemně lepivé s tenkou křupavou vrstvou na povrchu, přitom uvnitř po upečení lehce tekuté. To jsou brownies v celé své dokonalosti. Božský dezert, jehož tajemství úspěchu tkví v podstatě v rozpuštění a znovu upečení čokolády. Tyto brownies se navíc pyšní ještě dalším tajemstvím, a to přidanou červenou řepou s mandlemi a naopak vynechanou moukou. Tedy brownies v celé své bezlepkové dokonalosti. Upečte si podle našeho receptu zdravější alternativu oblíbeného čokoládového dezertu, uvidíte, že brownies z červené řepy a mandlí zařadíte do svého oblíbeného repertoáru.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 20 x 30 cm

… a zároveň tomu, aby měl dezert ideální výšku a propekl se tak akorát do stylu brownies

  • 500 g doměkka uvařené a oloupané červené řepy (odpovídá přibližně 700 g syrové řepy před vařením)
  • 200 g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 3 vajíčka
  • 250 g moučkového cukru
1

Doměkka uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na menší kusy a rozmixujte tyčovým mixérem. V rámci úspory času můžete použít zakoupenou, vakuově balenou (předvařenou) řepu. Rozdíl opravdu není poznat. Z rozmixované řepy vymačkejte vzniklou šťávu.

2

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem.

3

Ne zcela horkou, ale stále teplou a tekutou čokoládu nalijte do mísy k rozmixované řepě a promíchejte.

4

Přisypte jemně mleté mandle a opět promíchejte.

5

Nyní celá vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny.

6

A opatrně vmíchejte do základu.

7

Směs nalijte do formy vyložené pečícím papírem.

8

Pečte v předem vyhřáté troubě na 180˚ C, přibližně 25 – 35 minut. Zde výrazně záleží na typu trouby. Ke konci pečení proto brownies kontroluje píchnutím párátka. To za žádnou cenu nemůže být suché! Brownies jsou upečené, pokud na párátku uvíznout značně vlhké, ale už nebarvící drobečky. Povrch by měl být suchý, uvnitř ale budou brownies vlhké, jakoby lehce nedopečené.

9

Po vytažení z trouby je nechejte chladnout ve formě, postupně díky zbytkovému teplu zpevní do ideální konzistence. Následně tento božský dezert nakrájejte na kostky přibližně 5 x 5 cm a podávejte poprášené tmavým kakaem či se šlehačkou. Ovšem velice dobře si rozumí i s vanilkovou zmrzlinou.

  • Úžasná je i verze s kešu oříšky, mají specifickou chuť, která náramně ladí s červenou řepou.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.