Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct brusinkové cookies | recept

Jak na cookies | recept. Americké sušenky cookies jsou dnes k dostání v každém supermarketu a pod velkým množstvím značek, což svědčí o jejich velké oblíbenosti. Domácí sušenky stejně nic nepřekoná. Víme, jaké suroviny jsme použili. Nedáváme do nich žádné konzervační látky, které sice prodlužují trvanlivost těch koupených, ale bezesporu nejsou ničím přínosným pro náš organismus. Čerstvé domácí sušenky cookies jsou bezesporu nejlepší. Domácí cookies jsou křupavé, voňavé a jejich chuť je intenzivnější. V tomto receptu jsou vedle klasické ingredience – čokolády, i brusinky, které sušenkám cookies dodají specifickou chuť.

Co je potřeba

500 g polohrubé mouky
½ balíčku kypřícího prášku
sůl
2 vejce
250 g másla (můžeme použít i rostlinný tuk)
125 g cukru krupice
125 g třtinového cukru
200 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 50 % kakaa)
150 g brusinek
100 g kukuřičných lupínků

1
Necháme změknout máslo při pokojové teplotě. Když se tak stane, máslo nakrájíme na kousky a přesuneme ho do větší mísy. K máslu přisypeme krupicový i třtinový cukr. Nešetřeme a opravdu použijme třtinový cukr. Je zdravější a zároveň má specifickou chuť. Máslo utřeme s cukrem. Začneme po jednom přidávat vejce. Směs vyšleháme do pěny.
2
Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem a solí. Mouku přisypeme k vaječné směsi a důkladně mícháme, dokud se nám nevytvoří hladké těsto. Na dokonalejší a snadnější zpracování můžeme použít i šlehač s nástavcem na těsto.
3
Mezitím si připravíme čokoládu, tu necháme vcelku a velkým ostrým nožem nasekáme na drobné kostičky. Brusinky propláchneme pod vlažnou vodou. Kukuřičné lupínky rozdrtíme v ruce a nasypeme je na těsto. Přidáme brusinky a čokoládu a vše vmícháme do těsta.
4
2 plechy pokryjeme pečicím papírem a troubu zatím předehřejeme na 180 °C. Z připraveného těsta vytváříme malé kuličky, které na plechu ještě trochu zploštíme. Pečeme dozlatova asi 20 minut. Přeji dobrou chuť!

Část čokolády můžeme nahradit bílou čokoládou a místo brusinek přidat oblíbené ořechy.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články