Domácí chlebíčková veka | recept. Na různé domácí oslavy je zvykem připravovat obložené chlebíčky. Zejména na vesnici a v menších městech se ne vždy podaří veku na chlebíčky v obchodě koupit. Nabízím proto vyzkoušený recept na přípravu domácí veky, který by se vám mohl hodit.
Co je potřeba
0,5 kg hladké mouky
1/4 l mléka
3 polévkové lžíce oleje
2 kávové lžičky cukru
2 kávové lžičky soli
1 kostka (42 g) droždí
máslo nebo olej na potření upečené veky
1
Nejprve si připravíme těsto na veku. Mléko ohřejeme v misce, ve které budeme těsto připravovat. Přidáme trochu hladké mouky, 2 rovné kávové lžičky cukru a kostičku droždí. Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít. Asi po 10 minutách přidáme do kvásku sůl, olej a prosátou mouku. Těsto promícháme nejprve vařečkou, pak ho přendáme na nepřilnavý povrch a zpracujeme rukama. Těsto je tužší. Utvoříme bochánek a necháme ho na teplém místě, přikrytý utěrkou, kynout.
2
Připravené těsto je tužší, takže doba jeho kynutí bude přibližně hodinu a půl. Závisí to také na teplotě místnosti. Čím chladnější místnost, tím pomaleji těsto kyne.
3
Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě části. Z každého dílu vyválíme válečkem obdélník a srolujeme ho do tvaru válce. Podle toho, jak chceme mít silnou veku, válíme obdélník. Čím menší vyválený tvar, tím větší a objemnější stočený výsledek.
4
Na plech, vyložený papírem na pečení, položíme obě veky přehybem dolů (viz ilustrační fotografie). Přikryté veky ponecháme na plechu v teple 45 minut kynout. Pečeme je v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut.
5
Když začne povrch pečiva růžovět, zkusíme suchou dřevěnou špejlí do veky píchnout. Jestliže dřívko po vytažení zůstane suché, jsou veky pečené. Položíme je vychladnout na mřížku a povrch potřeme máslem. Krájíme po důkladném prochladnutí. Kdybychom plátky krájeli z ještě teplé veky, rychle by okoraly.
6
Poznámka: veku při rolování na konci dobře utáhněte, jinak vám vznikne nevzhledná mezera, jak je vidět na ilustračním obrázku.
Žemlovka | recept. Žemlovka (zemlbába) je jídlo, které každý zná ze školní jídelny, kde mělo podobu rozbředlé neochucené hmoty. Alespoň v té naší jíde…
Chléb s přídavkem brambor | recept. Pečení domácího chleba se stává velmi oblíbenou činností. Moderní je způsob pečení za pomocí kvásku. Existují sezn…
Italská facaccia (fokáča) | recept. Focaccia je tradiční italský chléb v podobě placky. Je podobný těstu na pizzu, ale peče se silnější. Ochucuje se r…
Diskuze k článku