Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cibulové krekry | recept na domácí krekry

Jak upéct cibulové krekry | recept na domácí krekry. Věřili byste, že slané pečivo s cibulí bude dobře chutnat? Já ne, ale tento recept mně zaujal a po přečtení diskuse jsem ho lehce poupravila a vyzkoušela i jiný postup. Krekry chutnají velmi dobře, a protože se nemohu rozhodnout, která varianta je chutnější, nabízím obě. Sami posoudíte, zda jsou lepší ty se syrovou, nebo ty s osmahlou cibulkou. Rozpis zůstává stejný pro obě možnosti.

Co je potřeba

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g sádla nebo přepuštěného másla
  • 100 g krémového sýra (typu žervé)
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku na pečení
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu (tymiánu)
  • 250 g cibule
1

Nejprve si připravte cibuli. Nakrájejte ji na velmi drobné kostičky. Rozehřejte sádlo nebo přepuštěné máslo (50 g) a za stálého míchání na něm cibulku osmahněte dožluta. Nechte ji vychladnout, pro další zpracování musí být studená. Na sušenky ze syrové cibule ji stačí jen jemně nakrájet.

2

V misce promíchejte mouku s práškem, solí, sladkou paprikou a mletým nebo drceným kmínem. Nemáte-li v oblibě kmín, nahraďte ho jiným kořením, třeba tymiánem. Samozřejmě s kořením můžete libovolně experimentovat, vždy dodržte ale celkové množství.

3

K sypké směsi přidejte na kousky rozdělený tuk, krémový sýr a osmahlou nebo syrovou cibuli. K sušenkám z osmahlé cibule přidáte už jen 100 g tuku, k syrové cibuli celou dávku, tj. 150 g tuku. Vypracujte těsto a nechte ho v chladu nejméně 30 minut odležet.

4

Na pomoučené desce rozvalujte těsto po menších částech na tenkou placku. Čím slaběji těsto vyválíte, tím křupavější budou krekry. Vykrajujte tvořítkem libovolné tvary. Počítejte s tím, že kousky nebudou mít hladké okraje kvůli kouskům cibule.

5

Rychleji těsto nakrájíte rádlem na čtverce, pruhy a jiné tvary, pak je jen přenesete na plech s papírem na pečení. Zbytky po vykrájení nezapracovávejte do těsta, ztratilo by na kvalitě. Upečte je tak, sice nejsou pro parádu, ale jsou nejkřupavější a snědí se nejrychleji. 

6

A nakonec superrychlý způsob, který mě bohužel napadl až na závěr pečení. Těsto rozválejte přímo na plechu s papírem a tam ho také nakrájejte. Během pečení těsto lehounce vyskočí a kousky se od sebe krásně oddělí.

Pečivo na plechu vkládejte do horké trouby a upečte při 200 °C dozlatova. Stačí několik minut. Upečené a vychladlé skladujte v uzavíratelné dóze, aby nezvlhlo.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.