Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cibulový koláč se sýrovou krustou | recept

Cibulový koláč se sýrovou krustou | recept. Slané koláče jsou zajímavým občerstvením pro návštěvy, ale také skvělou svačinou na piknik nebo výlet. Když budete mít v nohách několik kilometrů, určitě přijde vhod. Slaným koláčem doplníte energii s skvěle si pochutnáte. Jednoduché tvarohové těsto není tučné jako listové a přitom je křehké. Na náplň koláče využijete různé druhy cibule, ale nesmí chybět ani trocha slaniny, sýr a vejce, které drží vše pohromadě. Nepovinným doplňkem jsou olivy, které dodají koláči lehce středomořskou chuť.

Co je potřeba

Na těsto si přichystejte:

  • 180 g polohrubé mouky
  • 120 g změklého másla
  • 120 g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň budete potřebovat:

  • 4 jarní cibulky
  • 1 červená cibule
  • 1 bílá cibule
  • 100 g eidamu
  • 40 g parmazánu
  • 2 lžíce černých oliv
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžičky majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 80 g slaniny
  • 1 vejce
1

V prvním kroku si přichystejte všechny ingredience na těsto na kuchyňskou linku, aby před zpracováním měly stejnou teplotu. Poté z nich vypracujte tuhé těsto, zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici. Pokud spěcháte, odložte ho do mrazáku a nechte ho tam, než si připravíte náplň. Formu si vymažte tukem a těsto do ní namačkejte, případně ho můžete rozválet do kulata na vále tak, abyste pokryli nejen dno, ale vytvořili i okraje.

2

Následně nakrájejte jarní cibulku na kolečka, obě další cibule překrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. Rukama pak cibuli „rozbijte“ na proužky. Olivy nechte okapat a nakrájejte je na plátky. Slaninu pak natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky.

3

Eidam nastrouhejte na hrubém struhadle, přisypte parmazán a promíchejte. Kečup, majonézu a hořčici smíchejte a touto směsí namažte dno koláče. Následně koláč posypte slaninou, cibulí, olivami a nakonec sýrem. Vejce rozkvedlejte a přelijte jím vršek koláče.

4

Formu pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč pečte 30-40 minut, dokud se náplň nezpevní a těsto nebude zlatavé. Vychladlý koláč rozkrájejte na řezy, uložte do krabičky nebo zabalte do alobalu a pochutnejte si na něm někde v přírodě. Dobrý však je i zatepla, tak ho rychle schovejte, aby vám na výlet nějaký zbyl.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články