Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct čokoládový cheesecake s lesním ovocem

Čokoládový cheesecake s lesním ovocem | recept. Pro přípravu pečeného čokoládového cheesecaku můžete využít čerstvé, právě dozrávající ostružiny nebo směs různých druhů lesního ovoce (klidně mraženého). Sladká chuť čokolády je v moučníku vyvážena nakyslým nádechem ovoce a tvarohu, proto se hodí i pro všechny, kteří nemají v oblibě příliš sladké čokoládové dezerty – množství přidaného třtinového cukru lze upravit dle potřeby.

Co je potřeba

Co je potřeba na korpus:

  • 130 g máslových sušenek
  • 70 g změklého másla
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Na krém budeme potřebovat:

  • 2 vejce
  • 200 g hořké čokolády
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 200 g čerstvého či mraženého lesního ovoce
  • zhruba 100 g třtinového cukru (dle kyselosti ovoce)
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
1

Sušenky rozmixujeme a posléze k nim přidáme změklé máslo a kakao. Vše důkladně promícháme. Hmotu vmačkáme do dortové formy vyložené pečicím papírem a vytvoříme rovnoměrně silné dno. Korpus necháme chvíli ztuhnout v lednici.

2

Čokoládu nalámanou na menší kousky vložíme do žáruvzdorné nádoby a ve vodní lázni čokoládu rozehřejeme. Následně ji necháme mírně vychladnout.

3

Lesní ovoce nasypeme do hrnce, zasypeme ho 2 lžícemi třtinového cukru a krátce jej na mírném ohni podusíme, dokud ovoce nezměkne. Také náplň z lesních plodů necháme zchladnout.

4

V míse ušleháme vejce s tvarohem, zakysanou smetanou, kakaem, zbylým třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Nakonec do směsi vmícháme zchladlou čokoládovou a ovocnou náplň. Vše dobře promícháme.

5

Ztuhlý korpus vyjmeme z lednice, rovnoměrně na něj rozetřeme připravený krém a cheesecake poté vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme jej zhruba 45 minut.

6

Před podáváním necháme cheesecake vychladnout a případně ztuhnout několik hodin v lednici. Servírujeme jej ozdobený čerstvým či mraženým lesním ovocem a snítkou čerstvé máty. Dozdobit jej můžeme také vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Pro přípravu korpusu je možné využít kakaové nebo čokoládové sušenky, v tom případě nemusíte přidávat kakao.

Tvaroh lze nahradit mascarpone nebo ricottou.

Cheesecake můžete před podáváním přelít ještě omáčkou z lesních plodů – v tom případě rozvařte větší množství ovoce a omáčku podle potřeby doslaďte.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na rebarborový cheesecake
Sezóna rebarbory se již blíží, seznamte se tedy včas s možnostmi, jak tuto zeleninu dále využít. Pokud jste ještě nezkoušeli připravit z reb…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.