Jak upéct cuketové muffiny s vůní a chutí po pernících?
Máte malé děti a přejete si upéct jim dobrotu, která je zasytí a můžete ji nabalit i na výlet? Anebo máte plno cuket, které je potřeba zpracovat a hledáte chutný recept, který vyhoví celé rodině? V obou případech se můžete s důvěrou rozhodnout pro cuketové muffiny. Cuketu v nich chutově nepoznáte, jsou ale díky ní vláčné, jemné a chutnají skutečně perfektně. Ozdobit se dají jakýmkoli posypem, čokoládovou polevou, nebo je můžete nechat jen tak, bez příkras.
Co je potřeba
Potřebovat budete běžně dostupné suroviny. A zejména spotřebujete středně velkou cuketu, o což spoustě z nás jde.
Na cca 20 muffinů budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- ½ hrnku kakaa
- 3 vajíčka
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 2/3 hrnku mléka
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku bílého jogurtu
- 2 lžičky sody
- 1 lžička skořice
- Nejdříve smícháme všechny mokré suroviny a řádně je spolu promícháme. Pak přidáme sypké suroviny, přičemž nastrouhanou cuketu přidáváme poslední a celek promícháváme jemně, abychom nastrouhané kousky nepolámali příliš.
- Do formy na muffiny si vložíme papírové nebo silikonové košíčky a do nich postupně vlijeme těsto. Pokud je chceme zdobit posypem, je čas použít jej právě teď. Muffiny ale můžeme posypat i nadrcenými oříšky nebo plátky mandlí.
- Troubu si už při přípravě košíčků zapneme na teplotu 170 °C. Jakmile je máme připravené, vložíme do trouby a pečeme po dobu cca 25-30 minut. To, zda jsou muffiny dobře propečené prověříme špejlí. Stačí ji zapíchnout do muffinu a pokud zůstane špejle suchá, jsou muffiny dostatečně upečené.
- Po upečení můžeme ozdobit po upečení čokoládovou polevou nebo sladkou citronovou polevou z citronové šťávy a práškového cukru.
Tyto muffiny jsou skutečně velmi dobré a chutnají malým dětem, náctiletým i dospělým. Vyzkoušejte je a uvidíte, že i do muffinů je cuketa výbornou přísadou.
Diskuze k článku