Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cukroví i pro diabetiky | 2 recepty s xylitolem

kolekce vánočního cukroví pro diabetiky

Vánoce (a nejen ony) jsou těžkým obdobím pro ty, co si z různých důvodů nemohou pochutnat na sladkém cukroví nerozlučně spjatým s mnoha oslavami a svátky. Někomu to nedělá problémy, ale jsou tací, kteří vyloženě trpí a mezi ně patřím i já. Pokud máte stejný problém a už předem se obáváte, že opět neodoláte vánočnímu cukroví, máme pro vás připraveno několik receptů s xylitolem, které budeme postupně zveřejňovat. Dnes jsou to recepty na mandlové sušenky a stříkané cukroví. Xylitol je sice trochu dražší než cukr, ovšem od cukru ho nerozeznáte a pochutnáte si bez výčitek.

Víte, co je to xylitol?

Xylitol (březový cukr) je sladidlo vyrobené z přírodních rostlinných surovin. Je stejně sladký jako cukr a i stejně chutná. V receptech se jednoduše nahrazuje, dávkuje se stejně jako cukr. 

Glykemický index xylitolu je 11, cukru 70, proto je vhodný i pro diabetiky (má malý vliv na hladinu cukru v krvi).

Březový cukr může mít při nadměrné konzumaci projímavé účinky. Konzumujte ne více než 30 g na porci a ne více než 50 g za den.

Xylitol je toxický pro psy a jiné domácí mazlíčky, pečivo udržujte mimo jejich dosah.

Stříkané cukroví

cukroví dia s xylitolem

Cukroví s vánočním kořením je alternativou klasického strojkového cukroví z kokosu

Co budete potřebovat:

 

  • 500 g tuku
  • 700 g špaldové mouky
  • 240 g moučkového xylitolu
  • 4 vejce
  • 2 až 3 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 350 g jablečného pyré na slepování

Jak postupovat:

 

Změklý tuk vyšlehejte s práškovým xylitolem do pěny. Postupně přidávejte vejce jedno po druhém a každé dobře zašlehejte do máslové směsi. Nakonec přidejte promíchanou mouku s kořením a vypracujte těsto. Těsto můžete ochutnat a podle chuti přidat skořici či perníkové koření. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s velkou hvězdicovou tryskou a na suchý plech vytlačujte „hromádky“.

Plech s cukrovím vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzduch, jinak na 190 °C) a pečte asi 10 minut do světlé zlaté barvy. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a studené spojujte jablečným pyré.

Náš tip: Do středu cukroví před pečením vložte lžičku marmelády, čokolády bez cukru nebo oříšek a sušenky nemusíte spojovat.

 

 

Mandlové sušenky bez cukru

mandlové sušenky bez cukru

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 125 g moučkového xylitolu
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • žloutek na potření
  • 120 g mandlových lupínků na posyp

 

Jak postupovat:

Máslo pokrájejte na malé kousky a ušlehejte s xylitolem, vanilkou a solí do pěny. Přidejte vejce a opět prošlehejte. Nakonec zapracujte mouku smísenou s práškem do pečiva a těsto odložte (zabalené ve folii) na 2 hodiny do chladničky.

Pracovní desku lehce poprašte moukou a těsto vyválejte na tloušťku půl centimetru. Vykrájejte libovolné tvary a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Potřete žloutkem a posypte mandlemi.

Pečte v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 10 minut.

 

Náš tip: Těsto vyválejte o něco silnější, vykrájejte kolečka, do středu vložte lžičku husté zavařeniny bez cukru a hustě posypte hrubě drcenými mandlemi.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat Panettone | recept na moučník
Jak udělat Panettone | recept na moučník
Panettone je sladký italský chléb, který se ve své domovině obvykle jí o Vánocích. Má tvar kopule a je z kynutého těsta, do něhož se přidávají rozinky…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.