Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cukroví s amoniem | recept

09. Listopad 2019

Cukroví s amoniem | recept. Křehké těsto na slepované sušenky je nakypřeno amoniem. Amonium je cukrářské droždí a dostane se koupit v drogerii. Kypří se jím těsta na perníky, sušenky a jiné pečivo nízkých tvarů. Amonium je cítit během pečení po čpavku. Při správném dávkování v pečivu žádný pach nezanechá. Při výrobě těst s amoniem musejí být všechny ingredience studené, jen tak se pečivo s ním povede. Sušenky z následujícího receptu se mohou obalovat v cukru, slepovat marmeládou nebo krémem i zdobit různými polevami. Proto uvádím jen základní recept na těsto.

Co je potřeba

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • na špičku nože amonia (5 g)
  • 2–3 lžíce mléka
  • citronová kůra
  • kakao
1

Mouku promíchejte s cukrem, amoniem a citronovou kůrou. Přidejte celé vejce, mléko a na kousky pokrájený změklý tuk. Vypracujte těsto a rozdělte ho na dva díly. Jedno ochuťte kakaem. Nechte obě těsta hodinu v chladu odpočinout. Zabalte je do folie, aby neosychaly.

2

Odpočinuté těsto vyvalujte na silikonové nebo jiné nepřilnavé podložce. Těsto není nutné podsypávat moukou, nelepí se. Vykrajujte libovolné tvary z plátu tenkého asi 2 mm a vyzkoušejte na několika kouscích, jak se těsto chová v troubě, aby nevyskočilo příliš do výšky. V tomto případě byste museli vyvalovat ještě tenčeji.

3

Nemusíte péci jen jednobarevné cukroví, máte-li dostatek času a chuť, s těstem si pohrajte. Vykrajujte a skládejte podle fantazie. Vykrájené tvary pokládejte na plech s papírem na pečení.

4

Cukroví s amoniem pečte v předehřáté troubě 8–10 minut při teplotě 180 °C. Doba pečení je orientační, záleží na tom, jak je váš spotřebič nastaven. Hotové cukroví dozdobte podle vlastní úvahy. Na rozležení stačí několik málo dní.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…