Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cukroví z těsta s jedlými kaštany | recept na vánoční cukroví

Jak upéct cukroví z těsta s jedlými kaštany | recept na vánoční cukroví. Kaštanovým cukrovím ozvláštníte vánoční tabuli, v našich krajích není zrovna obvyklé. Využijte období, kdy jsou kaštany z letošní sklizně ještě v prodeji a vyzkoušejte recept ze Slovenska. Kaštany jsou v těstu i přes poměrně malé množství i pro neznalého jasně rozeznatelné.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g mletých vařených kaštanů
  • 2 lžíce rumu
1

Jedlé kaštany uvařte a umelte. Pokud se vám nechce kaštany vařit, kupte kaštany předvařené nebo hotové kaštanové pyré. Mleté kaštany promíchejte s moukou a cukrem.

2

Uprostřed promíchaných sypkých surovin utvořte důlek a vyklepněte do něj vejce, přidejte rum a kousky změklého másla. Zpracujte v těsto, které zabalené do folie uložte na 1 hodinu do chladničky.

3

Jestliže z těsta hodláte péct sušenky obalované moučkovým cukrem, vyválejte ho na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte libovolné tvary.

Na slepované cukroví těsto vyválejte mezi dvěma špejlemi, aby tvary byly stejně vysoké a pekly se rovnoměrně. Kousky pokládejte na plech s papírem na pečení.

Plechy vkládejte do vyhřáté trouby a cukroví pečte při 180 °C zhruba 10 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce. 

4

Cukroví, které nebudete plnit, obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Cukroví slepujte marmeládou, čokoládovým nebo nugátovým krémem.

Ukládejte v krabicích s víkem. Cukroví potřebuje minimálně týden k rozležení.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.