Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct delikátní, svěží cheesecake s malinami nebo ostružinami?

01. Červenec 2025

Cheesecake patří k nejoblíbenějším moučníkům, které mají rádi dospělí i děti. Lze jej připravit z mnoha různých surovin s přihlédnutím na to, které ovoce právě teď dozrává. A i když jsou jahody v plném proudu a můžeme použít i ty, osvěžující, voňavé i slaďoučké jsou maliny či ostružiny. Záleží na tom, jak moc uzrálé je použijete. Recept na pečený ostružinový/malinový cheesecake je jednoduchý a zvládnou o i začínající kuchařky či kuchaři. My pro usnadnění i jistotu výborného krému použijeme osvědčenou Lučinu tvarohovou. Pojďme se pustit do práce.

Co je potřeba

Suroviny

  • 200 g máslových sušenek, např. Club, ale použít můžete i věnečky, které jsou však sladší, nebo obyčejné Be-Be sušenky aj.
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 300 g ostružin nebo malin
  • 220 g cukr krupice
  • 600 g Lučina krémový sýr (prodává se po 100 g balení)
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 vajíčka

Postup

Nejdříve si dáme rozehřát troubu na 180 °C. Pak rozdrtíme nebo rozemeleme sušenky a promícháme je s povoleným nebo rozpuštěným máslem. Toto co nejvíc utlačíme do dortové formy nebo zapékací mísy, které jsme vyložili pečicím papírem.

Korpus vložíme do trouby a pečeme asi 15 min. nebo do jeho zpevnění. Vyndáme z trouby a počkáme, až zcela vychládne. Teplotu v troubě snížíme na 135 °C a na dno trouby položíme nádobu s vodou. Třeba kastrůlek.

Vyšleháme cukr a Lučinu. Když se spojí, můžeme přidat po jednom postupně všechna vajíčka. Kdo chce, může vmíchat i trošku vanilkové tresti. Na závěr přidáme zakysanou smetanu.

Pak polovinu ostružin/malin rozmixujte, aby vzniklo pyré. Do něj přidejte asi 25 g cukru. Pak polovinu krému naneste na korpus a pokapejte krém polovinou pyré z ostružin či malin. Na to dejte další část krému a opět pokapejte pyré.

Takto připravený cheesecake vložte do trouby a pečte 45 minut. Po upečení musí být okraje pevné a střed by se měl mírně chvět. Troubu vypněte a pootevřete a takto v ní nechte cake klidně do doby, než vychladne.

Výborný je druhý den po odležení přes noc v lednici.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.