Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí kaiserky | recept i pro domácí pekárnu

Kaiserky. Toto typicky kulaté a křupavé pečivo netřeba moc popisovat, je běžně dostupné v každém supermarketu. Málokdo možná ví, že kaiserka pochází z Rakouska a má připomínat korunu. Ale proč si neudělat kaiserky doma? Vždyť na tom není nic složitého. A navíc budete mít doma čerstvé pečivo vlastní výroby. Ráda se podělím o svůj recept na domácí kaiserky, těsto dělám v domácí pekárně a kaiserky peču v troubě.

Co je potřeba

Těsto na domácí kaiserky:
300 ml mléka
250 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
125 g pšeničné chlebové nebo žitné mouky
25 g másla – rozpustit
15 g soli
10 g droždí
5 g cukru
Vejce na potření

Na posyp na kaiserky: lněné semínko, mák, kmín nebo hrubou sůl

1

Pusťme se hned do přípravy těsta na kaiserky. Připravíme si domácí pekárnu a do její nádoby nalijeme nejdříve mléko, přidáme rozpuštěné máslo a pak všechnu mouku. Do mouky dáme droždí s cukrem na jednu stranu nádoby a na druhou stranu sůl. Domácí pekárnu nastavíme na program TĚSTO.

2

Jakmile domácí pekárna spustí znamení, máme těsto na domácí kaiserky hotové. Těsto nám krásně vykynulo (viz fotografie těsta) a teď s ním budeme pracovat už jen v troubě.

3

Hotové těsto rozdělíme na 12 kousků a uděláme z nich kulaté bochánky. Když jsem je vážila 1 bochánek měl zhruba 75 g. Umístíme na plech s pečícím papírem ( víc jak 6 ks na plech nedávám ) a necháme 10 minut odpočinout.

4

Tvořítkem vytlačíme na bochánky hluboký dekor, obrátíme dekorem dolů a necháme dalších 15 minut kaiserky kynout.
Paprskovitý dekor typický na kaiserkách symbolizuje rakouskou královskou korunu, kaiserky pekly rakouští pekaři na počest Franze Josefa I.

5

Bochánky kaiserek obrátíme zpět, potřeme za pomoci mašlovačky rozšlehaným slepičím vejcem, posypeme sezamovými, dýňovými, lněnými semínky nebo kmínem (výběr záleží na vás, prostě co máte rádi).

6

Kaiserky pečeme v předehřáté troubě při teplotě 220 °C zhruba 10 minut dozlatova. Domácí voňavoučké a křupavé pečivo je hotové.

Při potírání vajíčkem nevtírejte vajíčko mezi dílky kaiserky, nebo se při pečení od sebe oddělí.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.