Co je potřeba

Korpus:

  • 3 bílky
  • 210 g krupicového cukru
  • 120 g strouhaného kokosu nebo ořechů
  • 50 ml vody

Griliáš:

  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g oříšků
  • 7 g oleje

Krém:

  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g Maizeny (pudinkového prášku)
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla

Dozdobení:

  • Čokoládová poleva
1

Bílky vyšlehejte se 70 g krupicového cukru do pevného sněhu. Vodu se zbývajícím cukrem svařte na silný let. (Teplota rozvaru musí dosáhnout 116,2 – 120 °C, měříme teploměrem, nebo provedeme ruční zkoušku – drátěné očko namočíme do rozvaru a foukneme do něj jako do bublifuku. Podaří-li se jedna bublina, jedná se o slabý let. Silný let je řetízek z několika (někdy i spojených) bublin). Takto připravený cukrový rozvar tenkým pramínkem vléváme za současného šlehání k pevnému sněhu. Hmotu šleháme do vychladnutí. Aby se lépe vyšlehala, je možné přidat kapku octa. Do zchladlé směsi vmícháme kokos nebo ořechy. Pomocí šablony nebo hladkou cukrářskou špičkou na slabě vymazaný plech nastříkejte požadovanou velikost laskonek. Laskonky před pečením by měly být asi 3 mm vysoké. Při teplotě 120 °C je v troubě sušíme.

2

Do krému budeme potřebovat griliáš. Griliáš můžeme mít připravený do zásoby v dobře uzavřených nádobách, aby nevlhnul. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cukr a míchejte do té doby, dokud nevznikne světle hnědý karamel. Pak přidejte drcené ořechy a chvilku opražte. Směs rozprostřete na olejem vymaštěný plech a nechte vystydnout. Pak rozdrťte nebo umelte na malé kousky. Griliáš se míchá s máslovým krémem podle vlastního uvážení a chuti. 

3

Na krém svařte 250 ml mléka se 100 g krupicového cukru a 20 g Maizeny nebo pudinkového prášku. Několik minut povařte a pak do odstaveného a částečně vychladlého krému zašlehejte 3 žloutky. Žloutky se nesmí vařit, aby se nesrazily. Povrch krému posypte cukrem nebo přikryjte potravinářskou folií aby se neutvořil škraloup. Nechte vychladnout. V jiné misce utřete máslo s vanilkovým cukrem do pěny a postupně zašlehejte vychladlý žloutkový krém. Nakonec ochuťte griliášem podle vlastního uvážení. Krém nastříkejte řezanou špičkou na polovinu korpusů a druhou polovinou laskonku přiklopte. Dejte do chladu na chvilku ztuhnout.

4

Laskonky se mohou ozdobit čokoládovou polevou. Skladujte je v chladu a suchu, rády vlhnou. Pokud chcete, aby déle vydržely a nerozmáčely se, můžete vnitřní plochy, které přijdou do styku s krémem, potřít čokoládou. Laskonky měknou méně, jsou-li plněny jen krémem z našlehaného másla, cukru a ořechů. Ať vám chutná!

Tipy

Jestliže nemáte šablonu na laskonky, použijte namočenou oválnou vykrajovačku. Lžičkou nebo cukrářským sáčkem rozprostřete dovnitř směs a formičku odstraňte. Šablonu si můžete udělat i z kousku lina, do kterého se snadno vyřežou otvory. Tato rada koluje na internetu, nemám ji vyzkoušenou.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)