Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dvoubarevné spirálky | recept

Dvoubarevné spirálky | recept. Jednoduché a efektní sušenky ze dvou druhů těsta. Práce jde rychle od ruky a cukroví se již nezdobí. Spirálky dlouho vydrží, hodí se mít je napečené do zásoby jako pohoštění pro nečekanou návštěvu. Spirálky jsou skvělé také jako „první pomoc“ k čaji, když vás „honí mlsná“. Těsto se dá dobře zmrazit, polotovar můžete mít i v mrazáku. Před pečením se rozmrazí a dále se pracuje jako s čerstvým.

Co je potřeba

1. těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla nebo Hery
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky - citronová kůra
  • špetka mleté vanilky nebo vanilkový cukr

2. těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla nebo Hery
  • vanilka
  • na potření bílek
1

Uvedené suroviny zpracujeme v těsta. Správně vypracované těsto se nelepí a je vláčné. Těsta překryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu alespoň hodinu odležet.

2

Připravíme si papír na pečení. Těsta vyvalujeme mezi dvěma papíry, abychom je nemuseli podsypávat moukou. Přidáním další mouky bychom měnili správný poměr surovin a tím i výslednou chuť. Těsto, které si zvolíme jako spodní, po celé ploše namažeme vaječným bílkem.

3

Následně na namazané spodní těsto položíme těsto druhé a ještě než z něj sejmeme pečící papír, přejedeme ho válečkem, tak aby se nám obě těsta dostatečně spojila. Po odstranění pečícího papíru i vrchní těsto důkladně potřeme vaječným bílkem.

4

Na sebe položená těsta srolujeme do válečku. Váleček si uděláme silný podle toho, jaký průměr sušenek chceme mít. Placku těsta si můžeme nakrájet na menší díly a teprve pak rolovat. První otočku je nutné udělat hodně pevně, aby nám nevznikl uprostřed otvor. Zavinutou roládu dáme ztuhnout do chladničky.

5

Po vychlazení roládu krájíme na plátky zkříženou nití, stejně jako se krájejí knedlíky. Kdybychom krájeli nožem, kolečka by se deformovala. Tloušťku koleček si zvolíme podle sebe. Doporučuji 3 až 4 mm.

6

Připravené spirálky položíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme je v předem vyhřáté troubě při 170 °C. Cukroví se peče přibližně 8 minut. Doporučuji vyzkoušet špejlí, zda jsou spirálky hotové, nebo rovnou vyndat jeden zkušební vzorek.

7

Hotová kolečka se již dále nezdobí ani necukrují. Nejsou moc sladká a dají se jíst hned. Jsou dobrá i spojovaná po dvou a namazaná nějakou pikantní marmeládou nebo džemem. Plánujeme- li je plnit, krájíme slabší plátky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.