Dvoubarevné spirálky | recept. Jednoduché a efektní sušenky ze dvou druhů těsta. Práce jde rychle od ruky a cukroví se již nezdobí. Spirálky dlouho vydrží, hodí se mít je napečené do zásoby jako pohoštění pro nečekanou návštěvu. Spirálky jsou skvělé také jako „první pomoc“ k čaji, když vás „honí mlsná“. Těsto se dá dobře zmrazit, polotovar můžete mít i v mrazáku. Před pečením se rozmrazí a dále se pracuje jako s čerstvým.
Co je potřeba
1. těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla nebo Hery
70 g moučkového cukru
2 žloutky - citronová kůra
špetka mleté vanilky nebo vanilkový cukr
2. těsto:
210 g hladké mouky
2 žloutky
2 polévkové lžíce kakaa
70 g moučkového cukru
140 g másla nebo Hery
vanilka
na potření bílek
1
Uvedené suroviny zpracujeme v těsta. Správně vypracované těsto se nelepí a je vláčné. Těsta překryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu alespoň hodinu odležet.
2
Připravíme si papír na pečení. Těsta vyvalujeme mezi dvěma papíry, abychom je nemuseli podsypávat moukou. Přidáním další mouky bychom měnili správný poměr surovin a tím i výslednou chuť. Těsto, které si zvolíme jako spodní, po celé ploše namažeme vaječným bílkem.
3
Následně na namazané spodní těsto položíme těsto druhé a ještě než z něj sejmeme pečící papír, přejedeme ho válečkem, tak aby se nám obě těsta dostatečně spojila. Po odstranění pečícího papíru i vrchní těsto důkladně potřeme vaječným bílkem.
4
Na sebe položená těsta srolujeme do válečku. Váleček si uděláme silný podle toho, jaký průměr sušenek chceme mít. Placku těsta si můžeme nakrájet na menší díly a teprve pak rolovat. První otočku je nutné udělat hodně pevně, aby nám nevznikl uprostřed otvor. Zavinutou roládu dáme ztuhnout do chladničky.
5
Po vychlazení roládu krájíme na plátky zkříženou nití, stejně jako se krájejí knedlíky. Kdybychom krájeli nožem, kolečka by se deformovala. Tloušťku koleček si zvolíme podle sebe. Doporučuji 3 až 4 mm.
6
Připravené spirálky položíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme je v předem vyhřáté troubě při 170 °C. Cukroví se peče přibližně 8 minut. Doporučuji vyzkoušet špejlí, zda jsou spirálky hotové, nebo rovnou vyndat jeden zkušební vzorek.
7
Hotová kolečka se již dále nezdobí ani necukrují. Nejsou moc sladká a dají se jíst hned. Jsou dobrá i spojovaná po dvou a namazaná nějakou pikantní marmeládou nebo džemem. Plánujeme- li je plnit, krájíme slabší plátky.
Kokosové cukroví | recept. Kokos patří k Vánocům stejně jako vanilka, ořechy, čokoláda a jiné voňavé suroviny. Kokosové cukroví proto na našem vánoční…
Mandlové věnečky | recept. Mandle jako surovina do vánočního pečiva mají vedle oříšků a ořechů široké uplatnění. Nastrouhané se přidávají do těst, cel…
Citronová kolečka | recept. Pečivo z těsta s citronovou příchutí, plněné citronovým krémem a polité hořkou čokoládou, je jedním z oblíbených receptů n…
Jeden z mnoha receptů kokosového těsta na vánoční cukroví používaný v naší rodině. Kokosovým těstem plníme formičky báboviček. Dají se slepit marmelád…
Diskuze k článku