Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dvoubarevnou roládu s krémem | recept

Dvoubarevná roláda s krémem | recept. Roláda je oblíbený a klasický moučník. Připravuje se s různými náplněmi – máslovým ochuceným krémem, šlehačkou, zavařeninou nebo zmrzlinou. Těsto bývá většinou piškotové nebo třené. Roláda je poměrně jednoduchá na přípravu. Pokud ji plníme marmeládou, tak je i velice rychlá. Povrch rolády natíráme čokoládovou polevou a různě zdobíme. Roláda z následujícího receptu je plněná krémem, ale podle vlastní chuti můžete krém nahradit čímkoli.

Co je potřeba

Světlé těsto:

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Tmavé těsto:

  • stejné suroviny jako u světlého těsta
  • 20 g strouhaných ořechů
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 0,75 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 150 g strouhaných ořechů
  • kakao

Čokoláda na polevu

1

Nejprve si připravíme světlé těsto. Oddělíme si bílky a žloutky. Bílky dáme do vyšší nádoby, budeme je šlehat na sníh. Žloutky vložíme do misky, přidáme k nim cukr a třeme do pěny. V jiné nádobě promícháme důkladně mouku s kypřícím práškem, aby prášek nebyl v hrudkách. Do utřených žloutků přidáme mouku s práškem a nakonec ušlehaný tuhý sníh ze čtyř bílků.

2

V dalším kroku upečeme pláty na roládu. Připravené světlé těsto rozetřeme stěrkou na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 °C po dobu několika minut. Stejným způsobem si zhotovíme i tmavé kakaové těsto.

3

Když jsou pláty na roládu upečené, sejmeme je z plechu a ještě horké je smotáme i s pečicím papírem do tvaru rolády (viz ilustrační fotografie). Následně je necháme dostatečně vychladnout. Mezitím si připravíme krém na roládu. .

4

Uvaříme pudink ze třičtvrtě litru mléka a dvou pudinkových prášků. Po uvaření povrch pudinku zaprášíme moučkovým cukrem, aby se neutvořil škraloup. Pudink necháme vychladnout. V jiné nádobě pomocí ručního šlehače utřeme změklé máslo s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Každou dávku pudinku musíme důkladně smíchat s máslem, aby byl krém hladký a nesrazil se. Do hotového krému přidáme strouhané ořechy. Poté krém rozdělíme na dvě části a do jedné z nich přidáme kakao. Já krém ještě ochucuji rumem.

5

Rozbalíme pláty na roládu a odstraníme pečicí papír. Tmavé těsto potřeme světlým krémem a svineme roládu. Světlé těsto pomažeme tmavou náplní, na střed položíme tmavou roládu a přeložíme přes ní konce světlého těsta. Roládu položíme spojem na podložku.

6

Povrch rolády potřeme rozpuštěnou čokoládou na vaření, do které přidáme slabý plátek másla a kávovou lžičku oleje. Čokoláda při krájení nebude praskat. Roládu zdobíme podle sebe. Na obrázku je posypaná strouhaným kokosem a kokosovým cukrem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.