Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dvoubarevnou roládu s krémem | recept

Dvoubarevná roláda s krémem | recept. Roláda je oblíbený a klasický moučník. Připravuje se s různými náplněmi – máslovým ochuceným krémem, šlehačkou, zavařeninou nebo zmrzlinou. Těsto bývá většinou piškotové nebo třené. Roláda je poměrně jednoduchá na přípravu. Pokud ji plníme marmeládou, tak je i velice rychlá. Povrch rolády natíráme čokoládovou polevou a různě zdobíme. Roláda z následujícího receptu je plněná krémem, ale podle vlastní chuti můžete krém nahradit čímkoli.

Co je potřeba

Světlé těsto:

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Tmavé těsto:

  • stejné suroviny jako u světlého těsta
  • 20 g strouhaných ořechů
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 0,75 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 150 g strouhaných ořechů
  • kakao

Čokoláda na polevu

1

Nejprve si připravíme světlé těsto. Oddělíme si bílky a žloutky. Bílky dáme do vyšší nádoby, budeme je šlehat na sníh. Žloutky vložíme do misky, přidáme k nim cukr a třeme do pěny. V jiné nádobě promícháme důkladně mouku s kypřícím práškem, aby prášek nebyl v hrudkách. Do utřených žloutků přidáme mouku s práškem a nakonec ušlehaný tuhý sníh ze čtyř bílků.

2

V dalším kroku upečeme pláty na roládu. Připravené světlé těsto rozetřeme stěrkou na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 °C po dobu několika minut. Stejným způsobem si zhotovíme i tmavé kakaové těsto.

3

Když jsou pláty na roládu upečené, sejmeme je z plechu a ještě horké je smotáme i s pečicím papírem do tvaru rolády (viz ilustrační fotografie). Následně je necháme dostatečně vychladnout. Mezitím si připravíme krém na roládu. .

4

Uvaříme pudink ze třičtvrtě litru mléka a dvou pudinkových prášků. Po uvaření povrch pudinku zaprášíme moučkovým cukrem, aby se neutvořil škraloup. Pudink necháme vychladnout. V jiné nádobě pomocí ručního šlehače utřeme změklé máslo s cukrem a po částech přidáváme vychladlý pudink. Každou dávku pudinku musíme důkladně smíchat s máslem, aby byl krém hladký a nesrazil se. Do hotového krému přidáme strouhané ořechy. Poté krém rozdělíme na dvě části a do jedné z nich přidáme kakao. Já krém ještě ochucuji rumem.

5

Rozbalíme pláty na roládu a odstraníme pečicí papír. Tmavé těsto potřeme světlým krémem a svineme roládu. Světlé těsto pomažeme tmavou náplní, na střed položíme tmavou roládu a přeložíme přes ní konce světlého těsta. Roládu položíme spojem na podložku.

6

Povrch rolády potřeme rozpuštěnou čokoládou na vaření, do které přidáme slabý plátek másla a kávovou lžičku oleje. Čokoláda při krájení nebude praskat. Roládu zdobíme podle sebe. Na obrázku je posypaná strouhaným kokosem a kokosovým cukrem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…