Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník. Dýňové pyré dodá perníku skvělou chuť a vláčnost a zároveň tento moučník obohatí o mnoho cenných látek. Pro přípravu dýňového perníku lze využít takřka jakýkoliv druh dýně (kromě špagetové). Pokud nemáme čerstvou dýni, lze použít zavařené dýňové pyré, které nám usnadní práci a zkrátí čas přípravy.

Co je potřeba

  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku kefíru
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce dýňového koření (směs mleté skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku)
  • 1/2 lžičky soli
1

V míse ušleháme změklé máslo s třtinovým cukrem, poté přidáme vejce jedno po druhém a vždy směs dobře promícháme. Posléze vmícháme kefír, med a dýňové pyré.

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník
2

V jiné míse smícháme špaldovou mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva, solí a dýňovým kořením. Následně sypkou složku nasypeme do tekuté a vše důkladně promícháme v hladké těsto.

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník
3

Těsto nalijeme do formy či menšího plechu, který jsme si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, případně vyložili pečicím papírem, a rovnoměrně jej rozetřeme.

 

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Perník pečeme zhruba 30 minut, poté vyzkoušíme pomocí špejle či párátka, jestli je dostatečně upečený.

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník
4

Před podáváním necháme perník vychladnout. Dýňový perník je výborný samotný (třeba posypaný třtinovým moučkovým cukrem), lze jej však natřít oblíbeným džemem či povidly, přelít dýňovým sirupem nebo ozdobit čokoládovou polevou a ořechy.

Jak upéct dýňový perník | recept na moučník

Tipy

Do těsta je možné přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo pražená dýňová semínka.

 

Pro přípravu moučníků se skvěle hodí máslová či muškátová dýně, ale klidně můžete použít i dýni hokkaido či velkoplodou dýni.

 

Pokud chcete dosáhnout tmavší barvy, přidejte několik lžic kakaa jako u klasického perníku.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.