Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct famózní piškotový moučník s ořechovým krémem | recept

Jak upéct famózní piškotový moučník s ořechovým krémem | recept. Oslnivý moučník z mimořádně nadýchaného vyššího piškotu a nevšedně připraveného ořechového krému, který svou intenzitou nejen že báječně doplňuje kouzelně jemný piškot, ale činí z něj i na pohled lákavý skvost.

Co je potřeba

Na jemný piškot:

  • 5 vajíček
  • 5 lžic hladké mouky
  • 5 lžic krupicového cukru

Na ořechový krém:

  • 250 g másla
  • 120 moučkového cukru
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce Solamylu

+ 150–200 g mletých vlašských ořechů na posypání

1

Na piškotové těsto oddělte bílky od žloutků a z bílků za postupného přisypávání krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh.

2

Žloutky v misce lehce promíchejte vidličkou a poté přilijte k vyšlehaným bílkům. Dohromady pak ještě minutu šlehejte.

3

Do vaječné směsi nakonec přisypejte mouku a velice zlehka promíchejte.

4

Hladké a nadýchané těsto rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C.). Pečte 25–30 minut do zezlátnutí.

5

Na ořechový krém v hrnci promíchejte mleté ořechy s cukrem a Solamylem, přičemž do sypké směsi současně přilijte i mléko. Na sporáku pak na mírném ohni za stálého míchání směs zahřívejte a vařte, dokud nezačne probublávat a lehce houstnout. Pak nechejte zcela vychladnout.

6

Nyní elektrickými metlami vyšlehejte změklé máslo.

7

K máslové pěně přidejte zchladlou ořechovou směs z hrnce a vše společně prošlehejte.

8

Vzniklý ořechový krém v rovnoměrné vrstvě natřete na vychladlý piškotový korpus a uhlaďte.

9

Na závěr zasypte mletými ořechy, dlaní je ke krému jemně přitlačte, aby při následném krájení neopadávaly a dejte do lednice na několik hodin dobře vychladit. Teprve pak krájejte na jednotlivé řezy.

  • Závěrečné zdobení mletými ořechy můžete vyměnit i za čokoládové. Čokoládu buď najemno nastrouhejte a moučník posypejte, nebo ji rozpusťte ve vodní lázní a povrch s ní ozdobně pocákejte.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct piškotové řezy | recept
Piškotové řezy | recept. Piškotové řezy jsou trochu pracnější, ale vypadají efektně a výborně chutnají. Řezy se skvěle hodí na různé domácí oslavy neb…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.