Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví

Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví

Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví. V cukru obalené, křehké a máslově jemné kuličky z lískových oříšků, pečené dle původního staročeského receptu v rámci Havelského posvícení, bezpochyby obohatí, jako rychlé cukroví pečené na poslední chvíli, i vánoční stůl.

Co je potřeba

Z uvedeného množství připravíte přibližně 70–75 kousků

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g jemně mletých lískových oříšků

na obalení:

  • 100–150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
1

Mouku s cukrem prosejte do mísy.

Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví
2

Přidejte na kostky nakrájené změklé máslo, mleté ořechy a žloutky a vypracujte mastnější, krásně tvárné, kompaktní a nelepivé těsto.

Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví
3

V dlaních z těsta tvořte malé kuličky, které skládejte na plech vyložený pečícím papírem a 12–14 minut pečte do lehkého zezlátnutí v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví
4

Ihned po upečení pak ještě horké kuličky v cukrové směsi obalujte, přičemž z nich cukr zbytečně nesklepávejte. Při chladnutí se do upečených bochánků vstřebá a lahodně je dosladí.

Jak upéct Havelské ořechy | recept na cukroví

Tipy

  • Cukr na obalení upečených kousků můžete místo vanilkového cukru zpestřit skořicovým cukrem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.