Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct houbové pirohy | recept

Houbové pirohy | recept. Pirohy mají mnoho variant náplní i těsta, z něhož se připravují. My si usnadníme práci a připravíme si pirohy z koupeného listového těsta. Náplň bude z hub a protože v letošním horkém létě zatím lesní houby nerostou, připravila jsem pirohy ze žampionů. Z lesních hub mají o mnoho lepší a bohatější chuť, takže snad podzim bude k nám, houbařům, příznivější.

Co je potřeba

na těsto:

  • balíček listového těsta

na náplň:

  • 200 g pokrájených lesních hub
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • polovina malé cibule
  • 1 paprikový lusk
  • 150 g anglické slaniny
  • sůl, pepř
  • pažitka nebo petržel
  • případně trochu strouhanky na zahuštění
  • 100 g tvrdého sýra
  • sezamové semínko
  • vejce na potření
1

Nejprve si připravíme suroviny. Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Natvrdo vařená vejce a tvrdý sýr rozstrouháme na struhadle s velkými oky. Cibuli společně s anglickou slaninou rozkrájíme nadrobno a dáme na pánev osmahnout.

2

Až slanina pustí šťávu, přidáme houby, sůl, pepř a chvilku mícháme, aby se vydusila voda z hub. Pak necháme vychladnout a do studené směsi přidáme všechny ostatní suroviny a pečlivě vymícháme. Nedrží-li nám náplň pohromadě, přidáme trochu strouhanky.

3

V dalším kroku si vyválíme listové těsto, pokud možno nejlépe bez podsypávání moukou. Můžeme si pomoci silikonovou podložkou nebo pečícím papírem. Z vyváleného plátu těsta nakrájíme čtverce o podobné velikosti a na každý kousek položíme jednu lžíci již připravené náplně.

4

Čtverce s náplní přehneme přes roh a důkladně těsto přimáčkneme, aby náplň nevytekla. Pirohy potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem při 250 °C v elektrické troubě do zrůžovění.

Nechcete-li balit šátečky, těsto vyválejte na plech a obložte uvedenými surovinami. Budete mít houbovou pizzu.

Každá trouba peče jinak. Pečte podle vlastních zkušeností.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články