Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct indické placky naan | recept

Jak upéct indické placky naan | recept. Máte chuť na indické jídlo? Nemusíte hned letět do Indie, nebo si zamlouvat místo v indické nebo nepálské restauraci. A jak to udělat a zároveň si pochutnat? Stačí uvařit podle receptu z tohoto článku.

K typickým rysům indické kuchyně patří používání koření, rýže, obilnin, luštěnin, jogurtu a zeleniny. Velké množství indických jídel je vegetariánských a pikantních. Dnes si uvaříme chlebovou placku naan. Obvykle je kynutá, v Indii pečená v indické peci tandúru.

 

Co je potřeba

  • 2 hrnky hladké mouky
  • špetku cukru
  • špetku soli
  • ¼ hrnku vody
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 2 lžíce bílého jogurtu

na potření placek:

  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 stroužky rozetřeného česneku

 

1

Do hrnku dáme trochu mouky a sušené droždí. Přidáme sůl, cukr a teplou vodu. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Počkáme asi deset minut.

 

2

Mezitím si v míse promícháme ostatní ingredience a zaděláme připraveným kváskem.

3

Zpracujeme vláčné, kynuté těsto, které se nelepí. Jde to jednoduše a poměrně rychle. Těsto necháme asi hodinu kynout.

4

Z těsta lžící vykrajujeme bochánky, ze kterých vyválíme tenké placky. Podle potřeby podsypáváme moukou. Moc to nepřeháníme, placky se pečou nasucho a přebytečná mouka by se zbytečně přepalovala.

 

5

Necháme chvilku odpočinout na vále.

6

Mezitím rozpustíme máslo na potírání placek a přidáme do něj prolisovaný česnek. Pěkně promícháme, aby byl česnek rovnoměrně rozptýlen. Kdo nemá rád česnek, klidně vynechá nebo nahradí bylinkami.

 

7

Kdo doma nemá pravou indickou pec ( jak bez ní můžeme žít?) rozpálí si nasucho pánev. Pánev musí být opravdu horká! Na rozpálený povrch klademe placky a opékáme.

8

Placka začne vytvářet na povrchu puchýře a bude se nafukovat. A to je správně! Otočíme ji a rychle opečeme i z druhé strany.

9

Trvá to opravdu chviličku, proto si k pánvi předem připravíme misku s máslem na potírání a hrnec s utěrkou a poklicí, do které budeme upečené, potřené placky ukládat. Utěrka a poklice je důležitá, placky pod ní zůstanou krásně vláčné.

 

10

Placka naan je výborná jen tak, nebo jako příloha k indickým omačkám. Třeba k indickému máslovému kuřeti butter chicken https://www.jaktak.cz/jak-si-uvarit-indicke-maslove-kure-butter-chicken-recept.html.

 

11

V Indii můžeme na příbory zapomenout. Pomocí kousků placky se nabírají jídlo i omáčky.

Je tady hlavní jazykem hindština a proto vám přeji dobrou chuť śauq se khaite. A další doporučení je jíst pouze pravou rukou jako v Indové.

 

 

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.