Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablečný koláč | recept

Recept na jednoduchý jablečný koláč. Jablečný koláč má rád asi každý. Je svěží, poměrně lehký a vydrží beze změn i několik dní po upečení, ale tato situace často nenastává. Nabízíme velice jednoduchý recept a návod na jablečný koláč. Zkuste to s námi. Výborný domácí jablečný koláč krok za krokem. Pomocníkem vám budou pečicí trouba a koláčová forma.

Co je potřeba

  • suroviny podle návodu
  • jablka
  • koláčová forma
  • pečicí trouba
1

Na jablečný koláč budeme potřebovat hladkou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, máslo nebo rostlinný tuk vhodný na pečení (Héra a podobně), vajíčko, cukr a jablíčka. Nic nezkazíme ani vlašskými ořechy, rozinkami nebo jedlými jeřabinami.

2

Do zadělávací mísy odvážíme 210 gramů hladké mouky a rozmícháme v ní na dvě špičky nože kypřicího prášku. Přidáme 140 gramů másla nebo rostlinného tuku, 70 gramů cukru a jedno celé vejce. Z důkladně omytého citronu strouháme asi třetinu kůry.

3

Všechny suroviny rukou zpracujeme do těsta. Zpočátku se těsto bude drobit, ale musíme vytrvat, určitě se nakonec poddá a vytvoří kompaktní hmotu („linecký“ poměr 3 : 2 : 1 je po generace vyzkoušen). Kdybychom přidali vodu, bude konečný moučník méně křehký.

4

Oddělíme si dvě třetiny těsta. Na pomoučeném vále nebo pracovní ploše z něj vyválíme kulatou tenkou placku, kterou vyložíme koláčkovou formu. Formu není třeba vytírat tukem. Těsto vytáhneme do boků. Kdybychom měli placku malou a na boky formy by se nedostalo, vyválíme tenké válečky a vmáčkneme je na boky formy.

5

Oloupeme a nastrouháme čtyři jablka. Strouháme kolem dokola celé jablko, až nám zbyde jen ostrouhaný jaderník. Vhodná jsou podzimní spíše kyselá jablka, která se snadno rozpékají, jablka sladší chuti zůstanou v nerozpečených nudlích.

6

Jablíčka rozprostřeme na těsto ve formě. Jestli máme rádi (a máme) vlašské ořechy, nasekáme je nahrubo a přidáme k jablkům. Právě tak můžeme jablečný koláč vylepšit rozinkami nebo bobulkami jedlého jeřábu nebo arónie. Jablka mírně pocukrujeme a posypeme mletou skořicí.

7

Zbylé těsto vyválíme na tenkou placku (tenčí než byla ta základní). Rádýlkem nebo ostrým nožem z něj nakrájíme proužky, které poklademe přes jablka jako mřížku. Nebo z těsta vykrajujeme jiné ozdobné tvary (půlměsíček vykrajovaný skleničkou je „ekonomický“ tvar, nejsou skoro žádné zbytky).

8

Jablečný koláč pečeme zvolna při 180 až 200 stupních. Pečení nesmí být prudké, aby se těsto dobře propeklo a jablka dobře teplem rozpadla. Jako u každého pečiva, u jablečného koláče se doporučuje mít troubu předem vyhřátou. Ale když zapomeneme, v případě tohoto typu koláče to zase nějaká hrozná chyba není – nehrozí vysychání, jen se jablečný koláč bude péct déle.

9

Křehký jablečný koláč necháme vychladnout a teprve pak ho porcujeme. Výtečně chutná s šípkovým čajem. Pro slavnostnější příležitost můžeme jablečný koláč doplnit zakysanou nebo vyšlehanou sladkou smetanou (trochu přisladíme a ovoníme vanilkou).

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.