Recept na jednoduchý jablečný koláč. Jablečný koláč má rád asi každý. Je svěží, poměrně lehký a vydrží beze změn i několik dní po upečení, ale tato situace často nenastává. Nabízíme velice jednoduchý recept a návod na jablečný koláč. Zkuste to s námi. Výborný domácí jablečný koláč krok za krokem. Pomocníkem vám budou pečicí trouba a koláčová forma.
Co je potřeba
suroviny podle návodu
jablka
koláčová forma
pečicí trouba
1
Na jablečný koláč budeme potřebovat hladkou mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, máslo nebo rostlinný tuk vhodný na pečení (Héra a podobně), vajíčko, cukr a jablíčka. Nic nezkazíme ani vlašskými ořechy, rozinkami nebo jedlými jeřabinami.
2
Do zadělávací mísy odvážíme 210 gramů hladké mouky a rozmícháme v ní na dvě špičky nože kypřicího prášku. Přidáme 140 gramů másla nebo rostlinného tuku, 70 gramů cukru a jedno celé vejce. Z důkladně omytého citronu strouháme asi třetinu kůry.
3
Všechny suroviny rukou zpracujeme do těsta. Zpočátku se těsto bude drobit, ale musíme vytrvat, určitě se nakonec poddá a vytvoří kompaktní hmotu („linecký“ poměr 3 : 2 : 1 je po generace vyzkoušen). Kdybychom přidali vodu, bude konečný moučník méně křehký.
4
Oddělíme si dvě třetiny těsta. Na pomoučeném vále nebo pracovní ploše z něj vyválíme kulatou tenkou placku, kterou vyložíme koláčkovou formu. Formu není třeba vytírat tukem. Těsto vytáhneme do boků. Kdybychom měli placku malou a na boky formy by se nedostalo, vyválíme tenké válečky a vmáčkneme je na boky formy.
5
Oloupeme a nastrouháme čtyři jablka. Strouháme kolem dokola celé jablko, až nám zbyde jen ostrouhaný jaderník. Vhodná jsou podzimní spíše kyselá jablka, která se snadno rozpékají, jablka sladší chuti zůstanou v nerozpečených nudlích.
6
Jablíčka rozprostřeme na těsto ve formě. Jestli máme rádi (a máme) vlašské ořechy, nasekáme je nahrubo a přidáme k jablkům. Právě tak můžeme jablečný koláč vylepšit rozinkami nebo bobulkami jedlého jeřábu nebo arónie. Jablka mírně pocukrujeme a posypeme mletou skořicí.
7
Zbylé těsto vyválíme na tenkou placku (tenčí než byla ta základní). Rádýlkem nebo ostrým nožem z něj nakrájíme proužky, které poklademe přes jablka jako mřížku. Nebo z těsta vykrajujeme jiné ozdobné tvary (půlměsíček vykrajovaný skleničkou je „ekonomický“ tvar, nejsou skoro žádné zbytky).
8
Jablečný koláč pečeme zvolna při 180 až 200 stupních. Pečení nesmí být prudké, aby se těsto dobře propeklo a jablka dobře teplem rozpadla. Jako u každého pečiva, u jablečného koláče se doporučuje mít troubu předem vyhřátou. Ale když zapomeneme, v případě tohoto typu koláče to zase nějaká hrozná chyba není – nehrozí vysychání, jen se jablečný koláč bude péct déle.
9
Křehký jablečný koláč necháme vychladnout a teprve pak ho porcujeme. Výtečně chutná s šípkovým čajem. Pro slavnostnější příležitost můžeme jablečný koláč doplnit zakysanou nebo vyšlehanou sladkou smetanou (trochu přisladíme a ovoníme vanilkou).
Jak snadno a rychle upéct šťavnatý jablečný moučník | recept. Konečně uzrála letní jablka, a tak si z nich spolu s námi můžete upéct první jablečný ko…
Jak udělat jablečné pyré | recept. Tři recepty, jeden vhodný pro studenty. Jablečné pyré je lehká kašovitá pochoutka, která je připravena z tepelně up…
Jednoduchý recept, zaručený výsledek. Recept na jablečný závin z tvarohového těsta je doslova záchranným kruhem pro méně zdatné pekaře/cukráře. Uvítaj…
Jak udělat jablečnou přesnídávku | recept na ovocnou svačinku. Jablečnou přesnídávku mají rády děti, odrostlá mládež, ale i maminky, protože zásoba ja…
Diskuze k článku