Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablkový „skleněný“ koláč

Jak upéct jablkový „skleněný“ koláč | recept. Jablečný koláč podle následujícího receptu je mnohokrát vyzkoušený a osvědčený. Jablečnou náplň ochucuji pokaždé jinak, někdy místo rozinek přidám nakrájené datle nebo švestky nebo korpus pod náplň potřu marmeládou. Můžete přidat ořechy, banány, fantazii se meze nekladou. Korpus peču bez cukru, místo něj přidávám xylitol nebo práškovou stevii. Pokud se rozhodnete také vynechat cukr, počítejte s tím, že těsto nebude tak nadýchané. I tak bude koláč všem chutnat. Vyzkoušejte.

Co je potřeba

  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 40 g oleje
  • 4–5 polévkových lžic vody
  • 120 g krupicového cukru
  • 1/2 balíčku  kypřicího prášku na pečení
  • 600 g jablek
  • 2 kávové lžičky mleté skořice
  • cukr podle chuti (nahrazuji rozinkami)
  • citronová kůra
  • 1 polévková lžíce želatiny
1

Celá vejce ušlehejte s krupicovým cukrem a olejem do pěny. Mouku dobře promíchejte s kypřicím práškem a po částech ji střídavě s vodou zapracujte do ušlehané směsi. Podle potřeby lze přidat polévkovou lžíci vody navíc. 

2

Těsto by mělo být o trochu hustější, než je těsto na lívance. Hotové těsto vlijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku s vyšším okrajem a stěrkou uhlaďte. Korpus upečte v předehřáté troubě při 180 °C. Upečený nechte vychladnout v pekáčku.

3

Než upečený korpus vychladne, tak si mezitím připravte jablečnou náplň. Jablka pokrájejte na drobné plátky, promíchejte se skořicí, strouhanou a citronovou kůrou. Doslaďte podle chuti cukrem. Cukr lze vynechat a nahradit rozinkami. Směs dejte do rendlíku, podlijte trochou vody a pod poklicí poduste jablka doměkka. Do horké náplně přidejte polévkovou lžíci želatiny a důkladně ji rozmíchejte. V tuto chvíli se náplň již nesmí vařit.

4

Ještě teplou náplň rozprostřete na upečený korpus, uhlaďte povrch stěrkou a dejte koláč do chladu. Jablečná náplň se želatinou ztuhne a vytvoří „skleněný“ povrch. Koláč porájejte na kousky. Každou porci můžete podle chuti ozdobit šlehačkou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak namíchat provensálské koření
Jak namíchat provensálské koření | 7 receptů. Léto je nejlepší období roku pro „bylinkové čarování“. Na zahrádkách jsou ke sklizni čerstvé natě voňavé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.