Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kakaový zákusek ve skle | recept

Jak upéct kakaový zákusek ve skle | recept

Kakaový zákusek ve skle | recept. Na tomto receptu mě zaujal především nápad. Líbilo se mi upéct dezert po jednotlivých porcích přímo ve sklenici, ve které se pak podává, vypadá to zajímavě. Je na vás, jakou sklenici si zvolíte, může to být obyčejná zavařovačka, kompotová miska i sklenice s klipem. U sklenic s klipovým zavíráním musíte před pečením odstranit z uzávěru těsnící gumu, vrátíte ji až po vychladnutí. Při pečení ve skleněných formách je nutná určitá opatrnost, sklo při nesprávné manipulaci může prasknout. Proto sklenice postavte na studený plech a i s ním vložte do trouby. Po upečení je nechte vychladnout i s plechem, na kterém se pekly, položte ho na kuchyňskou mřížku.

Co je potřeba

Na 4 porce do sklenic 220 ml:

  • 150 g másla
  • 200 ml krupicového cukru
  • 6 polévkových lžic kakaa
  • 250 ml hladké mouky
  • 1/2 prášku na kypření
  • 3 celá vejce
  • čokoláda, karamelové bonbony, ovoce dle uvážení
  • tuk na vymazání sklenic
  • mouka, ořechy nebo kokos na vysypání

 

1

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, kakaem a vejci. Vejce se přidávají celá, není třeba z bílků šlehat sníh. Cukr i mouku odměřte v běžném snídaňovém hrnku. Cukru můžete dát i méně, než je uvedené množství.

2

Do vyšlehané směsi přidejte mouku předem promíchanou s práškem do pečiva. Jestliže se vám těsto zdá příliš řídké (záleží na velikosti vajec), nebojte se přidat ještě kakao. Těsto má být husté jako běžné bábovkové.

3

Sklenice vymažte máslem a vysypte moukou, oříšky nebo kokosovou moučkou. Připravené sklenice naplňte nejvýše do dvou třetin, těsto nabyde. Nahoru můžete položit měkké karamelové bonbony, kousek čokolády nebo rumovou pralinku. Nemusíte tam ale dávat nic.

4

Sklenice postavte na studený plech a vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečte podle potřeby, sklenice této velikosti byly pečené za 30 minut. Zkuste do těsta zapíchnout špejli, zůstane-li suchá, je dezert hotov. Po vychladnutí můžete zdobit čerstvým nebo kompotovaným ovocem, strouhanou čokoládou, šlehačkou nebo jen pocukrovat.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct domácí kremrole | recept
Jak upéct domácí kremrole | recept
Domácí kremrole | recept. Máte rádi kremrole? A také vás nebaví kupovat je v cukrárně draze? Podle našeho receptu si kremrole snadno upečete doma a na…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.