Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kefírové perníky se sněhovou glazurou | recept

Jak upéct kefírové perníky se sněhovou glazurou | recept. Tyto tradičně vypouklé, již méně tradičně světlé a zcela netradičně kefírové perníky zaujmou svou lahodně jemnou chutí a doslova noblesní vizáží, o níž se zaslouží sladká bílková glazura.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 50–55 perníků

  • 400–425 g hladké mouky (raději méně než více)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce medu
  • 175 ml kefíru
  • 3 lžičky rostlinného oleje
  • ½ lžičky jedlé sody

Na sněhovou glazuru:

  • 1 bílek
  • 3 lžíce moučkového cukru
1

Jako první ve vyšší nádobě elektrickým šlehačem nastaveným na nejvyšší otáčky vyšlehejte vajíčko s medem a moučkovým cukrem do bělavé pěny.

2

Přilijte kefír s olejem a na mírné otáčky vše lehce prošlehejte.

3

Ve velké míse poté kefírovou směs zpracujte s moukou a jedlou sodou do příjemně pružného jakoby nepoddajného těsta, které nelepí. Mouky zprvu přidejte jen 400 g a zbylých 25 g dosypávejte postupně dle potřeby.

4

Z těsta na pomoučeném vále či mezi dvěma archy pečícího papíru vyválejte placku silnou 1 cm a vykrajujte kolečka.

5

Jednotlivé kousky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 15–20 minut do lehkého zezlátnutí.

6

V průběhu pečení vypracujte z bílku a cukru glazuru. Společně je na nejvyšší otáčky šlehejte metlami, ale ne do zcela pevného sněhu. Glazura by měla být o něco tekutější než klasický sníh.

7

Po uplynutí doby k pečení vypouklé perníky vyndejte a teplé je potřete připravenou glazurou. Poté je vraťte zpět do trouby a při stejné teplotě je ještě 5–7 minut dopékejte.

Po upečení sejměte z plechu a nechejte vychladnout.

  • Trocha skořice přidaná do těsta perníky báječně provoní a přiblíží klasickým perníčkům
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.