Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkami | recept

Jak upéct křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkami | recept. Koláč, který je hotovým balzámem na duši.  Je totiž vláčný, příjemně sladký, na jazyku se rozplývá a navíc i krásně vypadá. Jeho základem je křehké těsto, které v souznění s lahodným smetanovým krémem ze sladké bílé čokolády a  lehce nakyslých brusinek zajistí opravdu famózní dobrotu.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm

Na křehké těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 Hery
  • 80 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce vody
  • špetka soli

Na krém z bílé čokolády:

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání 
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 300 g bílé čokolády
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g sušených brusinek
1

Hladkou mouku, moučkový cukr, povolenou Heru a špetku soli zpracujte v míse na drobenku.

2

Přidejte 2 lžíce vody, která drobenku spojí v pevné, tuhé a kompaktní těsto. Pokud je potřeba, přidejte ještě o lžíci vody navíc.

3

Připravené těsto rukou natlačte do formy vyložené pečicím papírem, vytvořte okraje a dejte na 30 minut do lednice. Poté těsto propíchejte vidličkou a dejte na 15–20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

4

Zatímco se těsto chladí a předpéká, začněte si připravovat krém tím, že v malém hrnci pomalu prohřívejte smetanu s mlékem až je přivedete téměř k varu.

5

Do horké mléčné směsi přidejte nalámanou bílou čokoládu a na mírném ohni míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté odstavte a nechejte chladnout. Občas promíchejte.

6

Těsně před dopečením korpusu do krému metličkou zašlehejte dvě vajíčka a vanilkový extrakt.

7

Následně poměrně řídký krém nalijte na předpečený korpus.

8

Nakonec povrch posypte brusinkami.

9

Takto připravené vložte zpět do trouby, teplotu snižte na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) a zvolna pečte dalších 40–45 minut, až povrch koláče lehce zpevní.

Po vytažení z trouby nechejte koláč ve formě vychladnout, krém tím krásně zatuhne a poté dejte vychladit do lednice, ve které jej nechejte proležet nejlépe do druhého dne, čímž dokonale zvláční.

Sladkou chuť krému můžete báječně vyvážit i přidáním citronové kůry a zastříknutím citronovou šťávou.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články