Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta (500 g)
  • ½ litru mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 150 g cukru (či méně dle chuti) + 50 g cukru na sníh
  • 5 vajec
  • vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • (trochu tuku na vymazání a hrubé mouky na vysypání pekáče)
1

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Listové těsto vyválíme na velikost běžného pekáče. Pekáč vyložíme pečícím papírem (popřípadě ho můžeme vymazat tukem a posypat hrubou moukou). Vyválené těsto přeneseme do pekáče a trochu přizvedneme okraje (koláč jsem pro tyto účely připravovala z poloviční dávky, použila jsem proto menší pekáč).

2

Poté dáme vařit tři čtvrtiny mléka a ve zbytku rozmícháme oba pudinky a přidáme cukr. Můžeme dát i méně cukru,než je uvedeno, záleží na naší chuti. Když se mléko začne vařit, vlijeme do něj rozmíchané pudinky a vše důkladně mícháme, než se směs zahustí. Do ještě teplého pudinku vmícháme máslo a vanilkový cukr, necháme lehce vychladnout. Mezitím si oddělíme 4 žloutky od bílků, které vlijeme do samostatné nádoby. Žloutky a 1 celé vejce přidáme do pudinkové směsi. Důkladně prošleháme metličkou, můžeme použít i elektrický mixér. Mícháme nebo šleháme, dokud nám nevznikne hladký krém.

3

Hotovou krémovou pudinkovou směs vylijeme na již připravené listové těsto. Povrch koláče lehce uhladíme, aby byl jeho povrch rovný. Takto připravený koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme jej přibližně 35 minut, dokud nám listové těsto nezezlátne.

4

Zatímco se nám peče základ na koláč, připravíme si sníh ze 4 bílků. Bílky nejprve šleháme samostatně, teprve až je sníh téměř hotový, přidáme cukr a důkladně šleháme, dokud nám sníh nezačne vytvářet špičky. V závěru přidáme lžičku bramborového škrobu.

5

Když je koláč téměř upečený, vyjmeme jej z trouby a rozprostřeme na něj opatrně sníh. Vytvoříme souvislou vrstvu sněhu a koláč opět vložíme do trouby. Zapékáme přibližně 5 minut, sníh by měl být pevný a lehce nazlátlý. Koláč krájíme na řezy. Věřím, že vám i vaši návštěvě bude jistě chutnat.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.857145
Average: 4.9 (7 votes)